Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не развързваме коланите - чакат ни кръв, пот и сълзи

| обновено на 21.01.22 в 17:18

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър Асен Василев представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г., която ще влезе в сила от 1 април. В нея е заложен икономически растеж от 4,8%.

Заложените приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са на ниво 57,2532 млрд. лева, а разходите - за 63,1538 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9003 млрд. лева, или 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази стойност са включени и Covid мерките.

Новият дълг се предвижда да бъде над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения.

"Различното от предишни години е, че този бюджет влиза в сила от април месец и през юли ще бъде актуализиран. Такова нещо не е имало даже от времената на Жан Виденов", коментира в интервю за Радио Пловдив икономистът проф. Боян Дуранкев. Той добави, че планираният икономически растеж не е висок, а умерен, "защото високият икономически растеж е от 6% нагоре".

Според проф. Дуранкев в бюджета, спрямо предни години, има доста голяма промяна от гледна точка на динамиката на цените. "Това всъщност става бюджет с ръст, базиран на инфлацията", поясни икономистът.

Той беше категоричен, че "младите момчета и момичета в управлението ще трябва да се справят с елементите на дълбоката държава – като най-тежката от тези характеристики е корупцията".

Относно ръстът на минималната заплата от 650 лв. на 710 лева проф. Дуранкев прогнозира, че няма как да се случи само в този размер. "Това увеличение не покрива инфлацията и след натиск на опозицита,  главно на ГЕРБ, ще се стигне до минимална заплата 730 – 740 лева".

Икономистът добави, че трябва да се оправи и положението с пенсиите. "Това означава преизчисление и съществено вдигане на минималната пенсия, защото е ясно, че частният бизнес не е плащал осигуровки. Тази практика трябва да се прекрати".

"Тази година ни чакат кръв, пот и сълзи", прогнозира проф. Боян Дуранкев. "Чака ни дефицит от близо 6 милиарда лева. С многото заеми, които имаме и трупаме, започваме да утежняваме бъдещите поколения, което трябва да се прекрати".

Той прогнозира още затягане на коланите през тази година. "Държавата обаче ще бъде щастлива с финансовия пакет – механизмът за възстановяване и устойчовост от ЕС. Това са над 6 миларда евро и още над 4 милиарда от заеми. Следователно държавата трябва да извърши преориентация – до края на март да има пълен анализ как да се промени структурата на икономиката и доходите на гражданите". 

"Тази година не трябва да развързваме коланите и да преминаваме към високи харчове", препоръча още веднъж икономистът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40