Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният на Пловдив спира "безвъзмездни" договори за почистване на Марица

| обновено на 24.01.22 в 14:03

Междуведомствена комисия с експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция и Икономическа полиция започва проверка на четири договора за почистването на участъци от коритото на река Марица, съобщи областният управител на Пловдив Йордан Иванов. Два от договорите са подписани през 2019 година, третия - 2020, а последният от миналата година.

Всички договори са сключени като "безвъзмездни", но за дейностите по укрепването фирмите получават правото да  вземат наносите, а за това не са изготвяни никакви количествени сметки, за да е ясна тяхната стойност.

Създава се внушение, че дадена фирма прави услуга на държавата - като за своя сметка почиства коритото на река Марица. Нека е ясно, че това не е така! Наред с дейностите по укрепване на коритото, фирмите изпълнители изземват наносни отложения. Това е и дефакто начинът, по който държавата плаща на фирмите скрито – в правото терминът е „насрещна непарична престация“. Тя е замаскирана като „безвъзмездно изземване на наноси“. Тоест – държавата на практика „плаща“ за извършване на дейности по укрепване в натура, но никой не знае размера, защото няма стойностни сметки за цената на иззетите материали, обясни Йордан Иванов.

Областният управител посочи, че за сключването на тези договори не е имало конкурсна процедура, не е имало състезателно начало, не е имало публичност и прозрачност. Не е известно какъв е принципът, какви са критериите и каква е процедурата за избор на фирмите изпълнители, с които са сключени тези договори. И още – не е ясно какъв е осъщественият контрол на дейността по почистването на реката.  

По тези причини  Областната администрация преустановява подписването на каквито и да е било документи по действащи договори и ще търси законен начин за прекратяването им. Назначената проверка трябва да установи какво е свършено до момента по предмета на договорите. Втората задача е да изработи справедлива, законосъобразна методика, по която да се калкулират стойността на строителните работи в полза на държавата и стойността на иззетите наносни отложения в полза на фирмите изпълнители. 

Участието на Икономическа полиция е единствено с цел да се гарантира, че в методиката ще се заложи формула, която гарантира държавния интерес, т.е. няма да са налице вреди за бюджета, обясни Йордан Иванов.

Междувременно ще се търси законосъобразен и неувреждащ интересите на българските граждани правен способ да сключим договори за почистване на речните корита.

Проблемът с договорите е на институцията, а не на фирмите и не те носят отговорност за създалата се ситуация с действащите договори. Публично-частното партньорство трябва да е прозрачно и справедливо и за двете страни в него, за да е ефективно за гражданите, каза още по случая областният управител.

Председателят на нашата общинска организация в Пловдив е млад, енергичен човек и много добре подготвен юрист и съм сигурен, че ще бъде много ефективен при изпълнението на един от основните приоритети на "Демократична България" - борбата с корупцията, каза зам.-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов, който присъства на пресконференцията в Областната управа. 

В нашата страна се крадат около 10 милиарда лева годишно и това беше потвърдено от международни проучвания. В крайна сметка управлението на страната се състои в това правилно да бъдат употребявани общите ни пари, а не да потъват в джобове, шкафчета и т.н.  Борбата с корупцията е основен приоритет на "Демократична България" и на национално, и на регионално ниво, каза още Атанасов. 

Бившият областен управител и настоящ депутат от ГЕРБ Дани Каназирева коментира твърденията на Йордан ИвановПоздравявам г-н Иванов за това, че е чувствителен по темата за договорите за почистването на река Марица. Още от първия си ден като областен управител се заех с нея, но без тази драматургия, която видях днес. Заварих подписани три договора за почистването на река Марица. Разбира се, че те са безвъзмездни. Облигационните отношения не са перфектни, но това е единствения начин да се сключват договори по Закона за водите, каза Каназирева.

Тя уточни, че още навремето е назначила междуведомствена комисия за проверка и е изискала проекти за изземваните наноси и укрепителните дейности. Подписала е и договор за независим инвестиционен контрол от страна на Областната управа, извършено е и геодезическо заснемане.  Исках да ги прекратя, но държавата щеше да бъде ощетена, защото бяха иззети наноси, но без да бъдат извършени укрепителните дейности по речното корито, допълни Каназирева.  

По повод договора за коритото на река Марица при Стамболийски, който е бил по време на нейния мандат, Каназирева заяви, че не е влязъл в сила. Свързан е с критична точка от ерозирал бряг при пречиствателната станция, който застрашава депото да се свлече, а това да доведе до голяма екокатастрофа при сметището в Цалапица.  Каназирева припомни, че е подала и сигнал до прокуратурата, но няма представа какво е установило държавното обвинение. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55