Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рада Банялиева в "Добро утро, ден"

| обновено на 28.01.22 в 16:48

Тази седмица ни гостува Рада Банялиева, една жена със завладяваща усмивка и слакодумен разказ. Историк по образование, пътешественик и изследовател по душа, тя вярва, че нищо не се губи и забравя, само трябва да дойде подходящият човек, за да го открие.

 Любимият й град е Истанбул - и не само, защото този космополитен град е свързан с работата й, а също и с дейността на нейния дядо назад в годините, но и защото и днес старите архиви са истинско предизвикателство и крият още много от нашето общо балканско минало.

Тя участва в създаването на Музея на Българската Екзархия през 2005 г. в Шишли, Истанбул. Инициатор е на възстановяването на гробницата на Гаврил Кръстевич в Истанбул, 2005 г. и изграждането на паметника на полк. Дрангов в Пловдив, 2007 г. През 2007 г. заедно с известния български фотограф Иво Хаджимишев подготвят фотодокументалната изложба „Забравените фотографии от Руско - турската война 1877-1878 г. 130 години по-късно.“ 

Научните и интереси са свързани с проучвания за историята на Българската болница „ Евлоги Георгиев“ в Истанбул. И като иститнски потомък на карловски род преди няколко години тя дари на Карловския музей печатите на българската болница „Евлогий Георгиев“ в Истанбул, които откриват с колеги в един антикварен магазин именно в Инстанмбул . 

Автор е на книгата „История на моя род“, 2008 г.  

 Рада Банялиева е директор на Музея на авиацията – Крумово.

Слушайте „Добро утро, ден!“ в събота сутрин - след новините в 7 ч. Можете да чуете и в звуковите файлове интервюто с Рада Банялиева.

Още от категорията

Трябва прецизиране на механизма за минималната заплата

Безспорно увеличението на минималната работна заплата, за което отдавна синдикатите настояват, е полезно. Механизмът обче се нуждае от прецизиране. Така Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ коментира решението на Народното събрание възнаграждението да бъде 50% от средната заплата. По думите й проблемът идва от там, че се фиксира съотношението..

публикувано на 02.02.23 в 10:49

Манастирите не трябва да плащат промишлен ток

Заради рекордно високи сметки за ток на манастирите от Светия Синод поискаха с писмо до КЕВР светите обители да плащат електрическа енергия като битови потребители.  Само за България от страните от ЕС се оказа, че манастирите плащат промишлен ток, каза епископ Сионий , игумен на Бачковския манастир. "Манастирите и храмовете са божии..

публикувано на 02.02.23 в 07:39
Проф. Огнян Герджиков

Непрекъснатите промени в законите са пагубни за България

В програма "Ден след ден" с проф. Огнян Герджиков , български юрист и политик коментираме изводите от отиващото в историята 48-мо Народно събрание и последното заседание на служебното правителство.  Проф. Герджиков посочи положителен факт, който е открил днес. Радомир Чолаков, председател на комисия в НС се е обърнал към декана на Юридическия..

обновено на 01.02.23 в 15:59

Пловдивски лекар е финалист на европейски конкурс

Български учени за пръв път попадат сред финалистите на престижните международни награди за медицински изследвания Medis. В първата фаза на конкурса участват общо 238 изследователи . Те са от Австрия, Унгария, Хърватия, България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Сърбия. Всички имат публикувани разработки в..

обновено на 01.02.23 в 15:47

Политиката на държавата към влажните зони е неадекватна

В навечерието на Деня на влажните зони 2-ри февруари Българска фондация „Биоразнообразие“  и Сдружение Зелени балкани организират онлайн среща-дискусия. Събитието се провежда с подкрепата на РИОСВ Пловдив по проект „Натура 2000. Нови хоризонти“. Проект „Природата няма глас, тя има нас“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия,..

публикувано на 01.02.23 в 13:17