Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС прие културния календар на Пловдив за 2022 година

След повече от час дебати и над 10 предложения общинските съветници на Пловдив приеха културния календар за 2022 г.

Тази година общината ще разполага с близо 400 000 лв. повече за културни прояви спрямо миналата година, тъй като за 2022 г. рамката е в размер на 2 408 800 лв.

В началото съветникът Константин Георгиев засипа ресорния зам.-кмет Пламен Панов с въпроси, сред които как различни фестивали ще рекламират Пловдив по света. Зам.-кметът отговори, че културата е сред най-добрите посланици на Пловдив.

В зала не бяха приети предложенията на Владимир Славенски от ДБ 1 февруари да бъде отбелязан в календара и да получи финансиране като ден на жертвите на комунистически режим и 28 август да се чества като годишнина от смъртта на цар Борис Трети.

Преди това много политика и алюзии за „партията майка“ и кой къде членува се намесиха в дебата кои точно събития да бъдат включени в културния календар. В крайна сметка 43-ма съветници гласуваха „за“, Константин Георгиев бе „против“, а 3-ма се въздържаха.

В бюджета за култура са включени средства за национални и местни празници, чествания и годишнини като 140-годишнината на Регионалния археологически музей и на Драматичния театър, 75-годишнината на Кукления театър, 70-годишнината на Градската художествена галерия и др. Ще бъдат финансирани събития в памет на видни пловдивчани като 100-годишнините от рождението на проф. Кирил Дженев и Атанас Кръстев - Начо Културата. Сумата за годишнините е 50 000 лв.

За втора поредна година са заложени средства за честванията на местните етнически общности. 100 000 лв. са заложени за два концерта на Виенския симфоничен оркестър. 64 000 лв. са средствата, отделени за провеждането на Международна конференция за консервация и реставрация на мозайки.

Средства са заложени и за традиционни фестивали и събития като "Сцена на кръстопът", София Филм Фест в Пловдив, Киномания и др. И тази година Пловдив ще бъде домакин на Годишните музикални награди на БГ радио, завръща и Международният фолклорен фестивал. Тази година в Пловдив ще гостува и световноизвестният артист Ричард Маркс, което ще струва на общината 90 000 лв.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Излезе романът "Нито в понеделник, нито по-нататък"

"Нито в понеделник, нито по-нататък" се казва първият роман на Десислава Грамадникова. Тя е гост на програма "Точно днес", за да го представи преди премиерата в Пловдив през тази седмица.  Срещата с читателите е насрочена за 2 юли в Дома на младоженците, със съдействие на район Централен на община Пловдив, и ОП "Радостни обреди". Авторката има издадена..

публикувано на 01.07.24 в 06:45

"Бонбоните" гостуват с концерт на Бунарджика

Детската вокална група „Бон-бон“ ще изнесе концерт тази вечер на площадката на акведукта на хълма Бунарджика . Малките певци гостуват в Пловдив с „Песни и танци от всички мюзикъли, събрани в едно“. Събитието е в рамките на фестивала „Включи квартала – Театър в парка“. Идеята на инициативата е подчинена на популяризиране на театралното..

публикувано на 30.06.24 в 10:26

Александър Секулов в "Срещи"-те тази събота

"Пловдив е далекоглед. Ако го обърнеш от правилната страна, виждаш надалече, ако го обърнеш от неправилната, си разбиваш носа в първото препятствие." Александър Секулов. С автора на фрагментите ВЪЗХВАЛА НА ПРОВИНЦИЯТА Александър Секулов тази събота си говорим за Пловдив, за провинцията, за Бог, за смисъла да сме тук.  Слушайте, има какво да чуете...

обновено на 29.06.24 в 12:47

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

обновено на 29.06.24 в 09:29

Мощно музикално шоу превзема Бунарджика

В Пловдив започва четвъртото издание на музикалното събитие, наречено „Пътят към върха“, с повече от 50 артисти, които ще се разгърнат на общо на 6 сцени на  хълма Бунарджик.   Организаторите са заложили в програмата разнообразни по жанр и стил концерти, подходящи за различните вкусове и предпочитания на публиката.  От 16.00 до 22.30 часа,..

обновено на 29.06.24 в 08:57