Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да преминем заедно с грижа и отговорност и през тази вълна

Даниела Дариткова
Снимка: Личен архив


"Искам да призова родителите към спокойствие. Да преминем заедно - с обща грижа, разум, търпение и разбира се с отговорност и през тази вълна, която искрено се надявам да  бъде последна". Това каза за програма "Точно днес" д-р Даниела Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и работи като педиатър в болницата в Смолян, след като напусна политиката.

Тя коментира, че има възможност в момента да наблюдава ръста на заразените от две страни - в детското отделение и в практиката си.

"В момента натискът е най-голям в кабинетите на общопратикуващите лекари, където през последните няколко седмици притока на пациенти с грипопободни оплаквани и такива с прояви, типични за короновирус, е много сериозен. От друга страна виждам и процента на хоспитализираните от заразените в стационара на детско отделение. Трябва да подчертая, че въпреки, че имаме наистина много по-масово заболяване на деца при този вариант и при тази епидемична вълна, в същото време малко деца стигат до необходимост от болнично лечение тук в района. Това се случва само тогава, когато  проявите първоначално са с клиниката на остър субхордален ларинигит, тогава децата се хоспитализират, обясни д-р Дариткова.

В момента в сектора  в инфекциозно отделение в областната болница в Смолян, в който се лекуват малките пациенти с коронавирус, има 3 хоспитализирани деца.

А това наистина говори, категорично, за по-леко протичане на този вариант в детска възраст. И при възрастните се наблюдава същата картина - много по лека е симптоматиката, без сериозни усложнения. Особено по защитени са ваксинираните", допълни лекарят

Тя отново призова пациенти, които са с придружващи заболявания, да се ваксинират, защото при тях рискът да развият усложнения при заразяване с коронавирус е по-голям.

Дариткова уточни, че болницата в Смолян има вече опит в лечението на коронавирус, а в момента свободните терапевтични легла са 30% от капацитета. От 11 интензивни легла, половината са заети .

" Надявам се, че пикът на инфекцията все пак преминава, защото около 3 седмици е сериозен натискът върху отделенията. Сега  смятам, че особено полезно ще бъде това, че децата излизат във ваканция. Моето впечатление е, че  тази вълна много масово се зарявава в детските колективи и децата, и персонала. Заразяването при тази вълна е по-масово, вирусът много по-лесно се предаваше от чове на човек. Но тази вълна протича с много по-леки проявления на ковид", допълни д-р Дариткова.

Тя призова родителите към спокойствие и да имат подход към децата си като към всяко респираторно заболяване.


Цялото интервю с нея може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18