Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествена литургия в храма "Сретение Господне" в Козарско

Снимка: Пловдивска митрополия

Православната църква отбелязва Сретение Господне, един от 12-те големи християнски празника и един от четирите, посветени на Божията Майка. 

В пазарджишкото село Козарско, където е построен храм с името „Сретение Господне“ от 9 часа Знеполският епископ Арсений, викарий на пловдивския митрополит, ще отслужи тържествена литургия. 

Строежът на храма в селото започва преди 128 години на мястото на изгоряла черква. Строители са брациговските майстори Вельо Батаклиев и Кръстьо Гюлеметов, а иконописец -асеновградчанинът Димитър Христодоров. Черквата е завършена през 1898-та, а няколко години по-късно, през 1909-та е построена и камбанарията. Днес се сочи като един от добрите примери на следосвобожденската ни храмова архитектура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пловдив чете" новите две книги на Йордан Велчев

Продължават събитията от програмата на литературния фестивал "Пловдив чете" Творческа вечер с новите издания на Йордан Велчев "Това, което е"   и "Милиони малки убийства“ (поезия в проза)  ще се проведе в постояннната експозиция "Енчо Пиронков". Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си В разговора с тазгодишния носител на "Орфеев..

публикувано на 13.06.24 в 08:41

Започват традиционните Паисиеви дни в Асеновград

От днес в Асеновград започват традиционните Паисиеви дни.  Градската библиотека посреща журналиста и дългогодишен водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР Румен Стоичков. Срещата-разговор с него и представянето на книгите му е от 17.30 часа.  Вечерта на сцената на площада ще се проведе годишния концерт на групите по народни танци към Центъра за..

публикувано на 13.06.24 в 07:01

"Без кръв" открива "Сцена на кръстопът"

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив на 10 септември. В рамките на десетте фестивални дни ще бъдат представени 20 спектакъла. Пловдивският драматичен театър се включва с две премиери – „Без кръв“  от Александро Барико, режисьор Диана Добрева, драматургия на Александър..

публикувано на 12.06.24 в 13:39

Концерт-спектакъл Chaplin Pianissimo в Драматичния театър

Синът на Чарли Чаплин - Юджийн Чаплин, излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик в Драматичен театър Пловдив. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на..

публикувано на 12.06.24 в 06:49

Галин Никифоров участва в "Пловдив чете"

Тази вечер в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете" ще се проведе среща с Галин Никифоров . Разговорът ще е в клуб “Петното на Роршах”, от 19:00 часа. Модератор ще бъде Ина Иванова. Вход: Свободен за всички събития от програмата на фестивала. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска..

обновено на 11.06.24 в 15:10