Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрязаха пътя на жители на Белащица до карирерите

| обновено на 04.02.22 в 17:07


С бариери и охрана от фирмата „Европейски Пътища“ спряха достъпа на граждани от Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ към каменните кариери. Там за днес инициаторите бяха обявили акция по символично залесяване на разкопаните планински хълмове, ползвани в продължение на 50 години за добив на инертни материали. 

Шествието от около 40 души бе спряно на входа на участъка, водещ както към кариерата, така им към близкия параклис „Свети Спас“. Охраната на концесионера  категорично забрани достъп на групата с мотива, че нататък пътят е частна собственост. 

На мястото пристигна областният управител на Пловдив Йордан Иванов, който заяви, че според наличната документация, това наистина е така. По думите му, тези обстоятелства също ще бъдат проверени, след като присъстващите протестираха, че, според тях е недопустимо частен път да спира достъпа на хора до параклиса и до останалите държавни терени. 

Инициативата на хората от Белащица бе със символично залесяване на люляци и редки овошки да покажат  как може да се облагороди и залеси една „разрушена“, по думите им, планинска територия. Поводът е изтичането и на втория концесионен договор за добив на инертни материали кариерите, ползван 20 г. от компанията „Европейски пътища“. 

„Имаме уверението на заместник министър-председателя и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, че предстои цялостно обследване на двете концесионни площи и изпълнение на изискванията за рекултивация на териториите, съгласно клаузите от договорите на двамата бивши концесионери „Холсим кариерни материали“ АД и „Европейски пътища“ АД и нормативната уредба за рекултивация на нарушени терени“ – съобщиха от Инициативния комитет. 

Сред намеренията на белащенци са да се изгради екопътека до параклиса св. Спас, да се запазят изворите около кариерата. 

По непотвърдена инфомация,  втората компания е подала молба за удължаване на концесията, но повече информация за развитието на този въпрос няма. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25