Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Иван Тотев бюджетът на държавата за 2022 е "опасен"

Вдигането на такси - да, но с билетчето трябва да се внимава

| обновено на 04.02.22 в 16:56

ГЕРБ - Пловдив все още няма категорична позиция за евентуалното повишаване на цените на билета за градския транспорт, някои такси и услуги, каквото намерение оповести кметът Здравко Димитров. По думите на депутата и областен лидер на партията  Иван Тотев предстои анализ на макрорамката на местния бюджет за тази година, който ще покаже какви са разчетите и какво трябва да се направи. Положението не е добро, защото само за улично осветление разходите ще стигнат половин милион лева, но подходът трябва да е внимателен,каза той. 

"Със сигурност разговори предстоят по увеличенията на цените.  Знаем за желанието на превозвачите, там съм бил винаги критичен, припомни бившият кмет и добави, че "ситуацията е сложна,  когато говорим за такси за услуги, които са по желание – да, но за  билета за градския транспорт, който ангажира всички - трябва да се помисли повече.

Иван Тотев коментира предложенията на финансовия министър Асен Василев за компенсиране на високите сметки за ток на общините като "анализи и планове за бъдещи действия" за разлика от конкретиката, която предлагат от ГЕРБ- СДС. 

"Ние искаме поне да започне дебат.  Законопроектът на ГЕРБ за 100% компенсиране на увеличението може и да се промени, но сега имаме само процедурни хватки за отлагането му и обещания. "Имаме проблем с това говорене", каза Иван Тотев.

Според него  коментарите на управляващите, че дават повече на общините не са обективни, защото дори и да е увеличена изравнителната субсидия, в нея голяма част от дейностите отиват при държавно делегирани дейности, незначително е и увеличението на целевите средства за капиталови разходи. 1.7 % увеличение за заплатите е недостатъчно. Така инженерите в община Пловдив ще получават почти колкото служителите на Чистота". 

Той е на мнение, че ревизията на общините, с което премиерът обвърза даването на компенсации за тока, е невъзможен подход, това е субективна оценка на целесъобразността на разходите, които са гласувани от общинските съети. "Не му е работа да се бърка в местното самоуправление", каза още Иван Тотев, според когото поведението на Кирил Петков показва малкия му управленски опит.

Тотев отбеляза, че в бюджета липсват и неща, записани в коалиционната споразумение, като например проектният принцип. Остава да действа "практиката на даване на пари с постановления на МС, срещу което те толкова скачаха".

Като цяло оценката за проекта за държавен бюджет 2022 е "изключитено опасен -  уж повече средства, но те са от фалшиво измамна прогноза за ръст на държавата и от друга страна - 7.3 млрд. дълг. Абсолютен социализъм."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00