Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да се успокои Белащица, се оказва натиск върху бизнеса

В понеделник след протести на хората в Белащица, продължили през целия ден, два екипа на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив проверяваха на място какво се случва с кариерите над с. Белащица, след като институцията бе алармирана от различни източници, че те работят, въпреки изтеклите концесионни договори и притесненията на местното население.

Екоинспекторите констатираха, че концесионната дейност е спряна, но са установили, че има Производствена база, която разполага с трошачно-сортировъчна инсталация, която към момента работи и извършва първична преработка на складиран добит материал. Вечерта пред жителите на Белащица министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и областният управител Йордан Иванов обявиха, че екоинспекцията спира работата на производствената база с процедура да се проведе оценка по въздействието върху околната среда, тъй като до момента няма такава. Не е известно също дали фирмата разрешение от РДНСК и кмета на община Родопи да извършва дейността си.

Спирането на инсталацията зарадва протестиращите, но фирмата – собственик Европейски пътища обяви, че са нарушени нейните права. Според Маргарита Попиванова – изпълнителен директор на Европейски пътища трошачната инсталация е тяхна собственост върху терен, също тяхна собственост, от около 30 декара. 

Имотът е приватизиран 97-ма година и има абсолютно всички необходими документи за преработка на добития материал, каза пред Радио Пловдив Попиванова. "В понеделник ни провериха неколкократно от РИОСВ, от ДАНС, от Първо РУ на МВР, вчера ни провери Министерството на енергетиката. Има само предписание от РИОСВ и смятам, че след като представим документите до дни всичко ще се изясни", каза тя. 

От "Европейски пътища" смятат, че в опит да се успокои напрежението в Белащица институциите оказват административен и  натиск и репресия върху дружеството. 

Като член на Българската асоция за претрошаване на инертни материали сме сигнализирали браншовата организация и оттам е изпратено писмо до няколко министерство с настояване за отговор каква ще бъде държавната политика в този сектор и  как ще бъдат защитени интересите ни от подобни дискридитиращи действия, казват още от фирмата. 

"В готовност сме да защитим интересите си в съда и да настояваме за компенсиране на щетите, които търпим", заяви Маргарита Попиванова. Тя припомни, че фирмата е спечелила през юни 2021 год. делото във ВАС срещу спирането преди година и половина на концесията. "Нека всички да покажат документите, на базата на които е спрян цехът и нормативната уредба, която забранява извозването на добития материал. Уважаваме правата на протестиращите, но техните действия не трябва да накърняват нашите интереси", подчерта още изпълнителният директор на компанията. 

От дружеството са депозирали  документи в Министерството на енергетиката за удължаване на срока на концесията край Белащица. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34