Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам. - земеделският министър заряза лозята на Аграрния университет

4
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Заместник-министрърът на земеделието Момчил Неков, областният управител Йордан Иванов и царят на виното зарязаха лозята на Аграрния университет. 
Елитното лозе включва 17 сортове грозде и е създадено заедно с винарската изба преди 52 години.
"Берекет и виното да не свършва", пожела ректорът проф. Христина Янчева.

Десетки гости уважиха празника Трифон Зарезан на учебната база на Катедрата по лозарство и овощарство на Аграрния университет. Тя е създадена през 1960 г. и в нея се съхраняват и отглеждат 450 генотипа грозде, каза ректорът на АУ проф. Христина Янчева.

Към базата има и учебно-опитна винарска изба, която, по думите й, е първата в България с микровинификация и една от 28-те университетски изби в света с богата енотека с вина на различна възраст. 

Доц. Сава Табаков, декан на Факултета по лозаро-градинарство на АУ, обясни, че между 1965-а и 1970 година България е била на първо място в Европа по износ на посадъчен лозов материал и на първо място по производство на десертно грозде. "Това трябва да се знае и трябва да се помни", подчерта той.

За втора година „Цар на лозята“ на АУ стана Ламбрин Топузлиев, който припомни Дионисиевата клетва: "Ще се грижа за тези лозя и тази изба, както се грижа за децата си. Да си пожелаем добра и берекетна година, да напълним съдовете с вино и то да се пие само по хубави поводи!"

Зам.-министърът на земеделието Момчил Неков подчерта, че благодарение на регионалните нотки, които притежава българското вино, можем да се радваме и да го популяризираме добра българска напитка.

След ритуалното зарязване на лозята зам.-министър Неков посочи, че за лозаро-винарския сектор може да се говори, както в позитивна, така и в негативна посока. "Позитивна от гледна точка на тези винопроизводители, които са затворили цикъла на производство и се радват на добра възвращаемост. От другата страна са лозарите, които всяка година попадат в един и същи капан и търсят пазари да продадат продукцията си. Често самата продукция не е качествена, те няма как да я продадат и изпадат в несигурност", добави зам.-министърът.

Момчил Неков заяви, че секторът има накъде да се развива и в тази връзка сме в разговори с доста основни играчи в сектора на виното за развитие на винен туризъм в България. Според него това е посоката за популяризиране на бутиковите български вина от цяла България. 

По отношение на изкупната цена на гроздето заместник-министърът припомни, че принципът е пазарен. "Променяме матрицата. Целта е да има повече организации на производители, за да могат те да се защитават и да имат по-голяма преговорна сила в процеса с намирането на пазари", добави той. .

Зам.-министър Неков коментира и високите цени на производство на оранжерийните зеленчуци. "Ние сме на максимума на помощите по "de minimis", националните помощи също са увеличени със 150 милиона лв. Искам да напомня, че сектор Земеделие е консервативен и това, което правим сега, ще се усети догодина", каза още той, като припомни, че проблемите в сектора са заварени.

Липсата на пазари е основен проблем и там ще бъдат насочени усилията на държавата, както и засилени проверки на вноса на зеленчуци от трети страни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53

България се прекланя пред подвига на Ботев и падналите герои

Днес в Калофер е кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  От 11.00 ч. ще бъде изнесено с военен ритуал знамето на Ботевата чета от националния музей на Ботев. В 11.30 ч. започва митингът поклонение. След това пред паметника на Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва представителна..

обновено на 02.06.24 в 08:53

Очакват се проливни валежи над Пловдив и региона

Жълт код за интензивни валежи е обявен за днес в 13 области на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на своята интернет страница.  Предупреждението за опасно време е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян,   както и за Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София област, София град, Перник,..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Шофьор загина при челен сблъсък на Подбалканския път

Мъж на 30 години загина при тежка катастрофа на подбалканския път край ханче „Певците“ към 18,30 ч. Между селата Иганово и Кърнаре челно са се сблъскали два леки автомобила - Ауди А5 и БМВ. В БМВ-то е имало затиснат човек - мъж на 42 години от София. При изваждането му от колата шофьорът е издъхнал. С него са пътували съпругата му - на 42..

публикувано на 01.06.24 в 20:30

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07