Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигнаха във въздуха два испански изтребителя заради активност от изток

Български и испански изтребители вече охраняват небето ни

| обновено на 17.02.22 в 18:05
7
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

Още в първия ден на съвместната им мисия с българските МиГ-ове по еърполисинг, два испански Юрофайтъра бяха вдигнати във въздуха, заради регистрирана активност от изток. 

Самолетите са излетели по нареждане от центъра за управление в Торехон, Испания, заради регистрирана активност в източната част на охранявания периметър, след което са се върнали обратно. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на церемонията в Авиобаза "Граф Игнатиево" по сертификацията на испанските изтребители.

"Неколкократно сме заявявали, че е недостатъчне нальота на пилотите ни и носенето на съвместни дежурства с партньорите ни е от изключително значение за нас", подчерта началникът на отбраната: 

"Трагичният инцидент миналата година с подполковник Валентин Терзиев не искам да се допуска и затова правим всичко възможно да имаме опции нашият ресурс да го използваме за подготовка на пилотите, а когато има възможност за носене на съвместно дежурство, да го носим съвместно".

4-те Юрофайтъра бяха сертифицирани за съвместния "Еърполисинг", който ще изпълняват с българските дежурни изтребители МиГ- 29 до 31 март.

Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев подчерта, че до края на март ще дежурят една двойка испански изстребители и една - български, като в зависимост от решението на центъра в Торехон, ще излита едната или другата. Сутринта са били активирани испанските им колеги:

"За тях е при много лошо време, после се прибраха. Това за нас е нещо обичайно, да излитаме по различни цели, които не нарушават българското въздушно пространство, но се доближават до него примерно. Днес е ден за сертификация. Вероятно това беше и възможност да бъдат проверени как ще действат".

"Отговорността ни е да поддържаме способностите си, докато придобием нови", подчерта командирът на Българските военно-въздушни сили генерал-майор Димитър Петров по повод очертаващото се забавяне на доставката на изтребителите Ф-16 за страната ни:

"До пристигането на Ф-16 твърдо МиГ-29 са в ресурс, така че няма да имаме необходимост да бъдат удължавани самолетите с допълнителни договори и така нататък. Това, което трябва да се прави, е да се осигуряват необходимите резервни части и ресурси, за да може да им се поддържа летателната годност".


При изпълнение на съвместните задачи по еър полисинг българските дежурни машини ще се използват приоритетно.

На церемонията  днес присъстваха  началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата, командирът на испанското Съвместно командване по операциите генерал-лейтенант Франциско Брако Карбо и заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос, който връчи сертификата на испанските военнослужещи. 


Съвместната мисия е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл, очаквайте и видео разказ в youtube канала ни и тук:

Снимки: Екатерина Костова, Радио Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нови проучвания на Асенова крепост започват археолозите

За първи път от 10 години насам ще има теренни проучвания на Асенова крепост. За това съобщиха от Регионалния исторически музей - Асеновград.  Ръководител на проучванията ще бъде археолог Запрянка Кръстева-Арабаджиева. Сумата, която Министерството на културата се очаква да отпусне е 61 808 лева.  Проучванията ще започват през август...

публикувано на 05.07.24 в 16:29

В Стамболийски питат защо обвиняема е главен секретар в областната управа

Кметът на община Стамболийски и общински съветници от коалиция „Алтернатива за гражданите“, ПП-ДБ, ПП „Възраждане“  се възмутиха от назначаването на бившата заместник-кметица на общината Теодора Денева за главен секретар на Пловдивска област. Документът е публикуван на фейсбук страницата на кмета Неделев. Мараджиев с обвинение за..

обновено на 05.07.24 в 15:56

ПУ обявява първото класиране в понеделник

На 8-ми юли ще бъде обявено първото класиране в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тази година броят на кандидат-студентите е с 10% по- висок от миналата година и достига до 7122-ма желащи да учат във втория по големина ВУЗ у нас. Сред най-желаните специалности са „Маркетинг“ – 1407 кандидати, „Бизнес мениджмънт“ – 1372 кандидати, „Икономика и бизнес“ –..

публикувано на 05.07.24 в 15:48

3000 се подписаха в подкрепа на паркинга до УМБАЛ "Пълмед"

Болница „Пълмед“ внася в Пловдивския общински съвет подписка в подкрепа на изграждането на обществен паркинг за нуждите на пациенти, лекари, студенти и живущи в района. В нея са се подписали над 3000 души, сред които пациенти на лечебното заведение, персонал и живущи в района.  От лечебното заведение заявяват, че паркингът ще бъде обществен и..

публикувано на 05.07.24 в 14:48

Комисия от БАН ще посети откритите находки под Бетонния мост

В понеделник се очаква комисия от експерти от Националния археологически институт с музей към БАН да посети на място новооткритите находки в района на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив.  Специалистите трябва да определят периметъра и срока на проучване на находките, които по предварителни данни са част от римски гроб със зидове...

обновено на 05.07.24 в 13:29