Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре е засега България да остане далеч от еврозоната

Григор Сарийски
Снимка: БНР

Този следобед ще се проведе онлайн представяне на книгата "Парична и финансово-кредитна система на България". Говорим с един от съавторите на новото издание доц. д-р Григор Сарийски. С него коментираме бюджет 2022, и недоволството на пожарникари и полицаи. Кои са следващите вълни от искания прогнозира финансистът.

По повод на проучването доц. Сарийски отбеляза, че то е със сериозен обем, но се обобщава като изследване на банковата система на България от 1990 година до наши дни. Специално неговата тема е посветена на най-новата история на банковата система, влизането ни в Банковия съюз и пътя ни към еврозоната. Той смята, че е трудно да се посочи срок за присъединяване към еврозоната, защото наблюдаваме ускорена инфлация до 10%.

Сарийски каза още: "Въпросът е принципен, до каква степен България е готова за присъединяване към еврозоната, защото освен номиналните критерии, много по-важен е критерият за реална конвергенция. Според Евростат, България е едва 55% от средно-европейския стандарт. Не на последно място трябва да се отчете и това, което се случва с еврозаната, то бе немислимо само преди няколко години.  Предстои сериозно преосмисляне на идеята за еврозоната, тя е в постоянни реформи."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07