Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът очаква от кабинета неотложни, надеждни и устойчиви мерки за справяне с енергийната криза, а не само добри намерения

Президентът критикува правителството, иска спешни мерки в енергетиката

Правителството да не допуска политиката и геополитиката да убиват икономиката

| обновено на 17.02.22 в 20:30

Правителството да вземе спешни мерки за справяне с енергийната криза и да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в КЦМ.

След като проведе разговори с ръководството на КЦМ и разгледа част от мощностите му, държавният глава заяви: "Не можем в условията на остра енергийна криза да изоставим енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакакът на нашата икономика, без навременни адекватни мерки. Ние разчитаме на тяхната конкурнтноспособност. Прамвителството трябва да направи така, че да не допуска политиката и геополитикага да убиват българската икономика. Нужни са неотложни надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения"

Президентът подчерта, че е време за решения, а времето за добри намерения е изтекло. "Трябва да има адекватни мерки, ясна политика, неотложни са законови промени. Това обсъждахме и с ръководството на КЦМ, където имат ясно предложения как да бъдат решавани проблемите, за да има по-добро функциониране на българската енергийна борса. Да имаме предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция вътре в страна, а не само да работим за ден напред. Без законови промени това няма да стане".

Президентът Румен Радев допълни, че е крайно време България да вземе решение за ядрената си енергетика. 

„България има бъдеще като ядрена държава. Десетилетия напред трябва да имаме инвестиции в чисти мощности, каквато е ядрената енергетика и България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този потенциал. Очаквам бързи решения в тази посока“, посочи още държавният глава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

обновено на 05.05.24 в 10:12

Множество концерти за пловдивчани в празничните дни

С концерти на открито, музикални и танцови изпълнения продължава Великденската програма на община Пловдив.  На площад „Стефан Стамболов“ от 11 часа започва концертът „Великденски чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“.  След него в неделния ден ще видим и концерта на танцово студио към СКИС..

публикувано на 05.05.24 в 10:11

Президентът: Да си пожелаем и вяра и сили за достойни дела!

"Христос воскресе, скъпи сънародници! Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом!   Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното разбирателство и толерантността в нашето общество".  Това написа във фейсбук президентът Румен Радев.  "На Великден нека си..

обновено на 05.05.24 в 08:35

Великденски детски празник в Карлово

Великденски празник за децата организира Община Карлово на площад „20-ти юли“ в града. За децата бе организирано познавателно боядисване на великденски яйца. Показано бе и плъстене на вълна-стара и традиционна българска занаятчийска техника. В детския празник участваха представители на сдружение „Любен Каравелов“ от с. Каравелово, както и..

публикувано на 04.05.24 в 15:47