Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плейбек театър „Тук и сега“ с нов интерактивен спектакъл

| обновено на 17.02.22 в 15:08
Снимка: Личен архив

Playback театърът е интерактивна импровизационна форма, която възниква и се интерпретира “тук и сега”, с участието на артистите и публиката. Актьорите импровизират, изигравайки разказани от зрителите лични истории, следвайки строг ритуал и рамка. Представлението и общуването с публиката се ръководи от така наречения Диригент – режисьор, който разговаря с публиката, въвлича я в участие, създава атмосфера на доверие и режисира актьорите, използвайки кодови названия. Актьорската игра е съпроводена от изпълнявана на живо музика, отново с импровизационен характер.

Днес от 19 часа, онлайн и на живо, стартира новият интерактивен спектакъл на playback театър „Тук и сега“, съвместно с театър „Възраждане“, „Отвъд ограниченията“. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд култура.

„Отвъд ограниченията“ е  спектакъл за настоящата ситуация, на световна пандемия. Спектакълът търси своя материал в чисто човешките реакции, в моменти на ограничение и фрустрация, но и в новия поглед и способност те да се превърнат в градивна структура. Акцент, в тематиката на представленито, e умението да отидеш “отвъд ограниченията” и да изградиш основа за нови, успешни житейски практики. 

Във Фейсбук страницата на събитието, може да получите повече информация как да гледате представлението онлайн и да се включите в него, която е и една от основните идеи на плейбек театъра. Представянето на спектакъла комбинира изпълнение на живо и онлайн стрийминг, осъществен в реално време, с хора от цял свят. По време на представленията, екипът ще взаимодейства едновременно с двете аудитории. 

Тази година, се навършват 47 години от създаването на Playback театъра. Световната му история е богата и мащабна, има хиляди групи по целия свят. "Тук и сега" е първата професионална българска група, член на International Playback Theatre Network и двигател на развитието на playback театъра в България. Началото е поставено през януари 2013 година от Цвета Балийска, актриса, акредитиран playback преподавател, психодраматист, режисьор и член на борда на директорите на Center for Playback Theatre (САЩ). Цвета Балийска е ученик на създателя на playback театъра, Джонатан Фокс. 

Цвета Балийска разказва за спектакъла и плейбек театъра, в предаването „Вход свободен“.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

публикувано на 07.05.24 в 10:46

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Шекспир. Венецианският търговец. 160 стр., 4А, Изток-Запад, 2024. Ларш Кеплер. Паека. 576 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Джеймс Патерсън.Крос в смъртоносна хватка. 320 стр., ок. 4А, Хермес, 2024...

публикувано на 07.05.24 в 10:40

Започва "Театър на сенките" в Пловдив

Възпитаници на ОУ „Захари Стоянов“ в пловдивския квартал Коматево се включват в интерактивна Демо работилница, с което стартира празникът на сценичното изкуство, който среща миналото с бъдещето в Пловдив. Това е призмата, през която тази година Сдружение „Арте Визия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив представя хилядолетния  „Театър на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30

Днес е Светли вторник, почитаме Св. Богородица

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. На Светли Вторник се отдава почит на Богородица.  По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.  Християните се..

публикувано на 07.05.24 в 07:05

Премиера на книгата "Извън обхват" на Евгени Черепов

В Пловдив тази вечер е  премиерата на книгата "Извън обхват" на Евгени Черепов. Издателство Жанет 45 съвместно с литературен клуб  Spirt&Spirit организират представянето на романа в клуб „Петното на Роршах“. Излезе "Извън обхват" на Евгени Черепов Авторът нарича „Извън обхват“ роман пауза, книга за разговора между поколенията...

публикувано на 07.05.24 в 06:34