Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Иванова за ролята на логопеда в детското развитие

Снимка личен архив


Проговаряването на детето е едно от специалните събития във всяко семейство. Понякога обаче този заветен миг за някои родители е крайно притеснителен, тъй като в нетърпението им и в очакванията да се случи, по ред причини самият процес се бави. И тогава някак естествено възниква решението консултация с логопед.

В тази връзка и в едно от последните издания на предаването Клуб „Неделя“ наш гост бе Ирина Иванова. Тя бе нашият човек по темата за важността на логопеда и ролята му детското развитие, както ранно, така и на по късен етап.

Ирина Иванова е логопед със солиден опит и изключително търпелив човек в работата с деца, доказва го и присъствието на Лили в студиото на радио Пловдив – дете, с което тя работи повече от година и заедно постигат много добри резултати.

По думите й, „това, което бих казала като най-основно на родители, които виждат, че има нещо, което не е както трябва, но все още се колебаят дали да се консултират с логопед, първото и много важно е да се намали престоя пред екрана, не изцяло да бъде лишено детето, но нека да се намали... също така максимална възможност на детето да развива речта в игровата дейност, но разбира се това развитие става чрез общуване... Разбирам в това ежедневие, в което всички живеем забързано, трудно е за родителя да отделя от времето,  но понякога и 15-20 минути са със цената на все едно два часа прекарани... Ако са пълноценни и в това време детето ако общува с родителя, и родителя говори – обяснява, общува и т.н., но не просто така помежду другото, а наситина насочено към детето.  Това бих дала като съвет. ...“

Целият разговор с логопеда Ирина Иванова можете да чуете в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Университатя Крайова чака Ботев при загуба от Марибор

Стана ясен съперникът на Ботев (Пловдив) за Лигата на Конференциите, ако "канарчетата" загубят от Марибор в Лига Европа. "Жълто-черните" ще се изправят срещу Университатя Крайова във втория квалификационен кръг на третия по сила европейски клубен турнир. В първия двубой загубилият от сблъсъка между Ботев и Марибор ще бъде домакин на румънците. Двубоите..

публикувано на 19.06.24 в 18:00

Природата оживява в музея

Първият по рода си Природонаучен панаир в Пловдив вече е факт. Събитието се организира от Регионален Природонаучен музей- Пловдив и е финалният щрих на проекта „Музеят – удивителен свят на разнообразието в природата и живота“. Този панаир представя всички проведени активности в рамките на проекта чрез презентации, видеофайлове, изложби и..

публикувано на 19.06.24 в 17:39

Ботев срещу Панатинайкос, ако отстрани Марибор

Носителят на Купата на България Ботев Пловдив изтегли тежък съперник за втория квалификационен кръг в Лига Европа, ако преодолее словенския Марибор на старта на надпреварата. „Канарчетата“ ще се изправят срещу Панатинайкос в надпреварата, ако се справят със словенците.  Ако се справят с Марибор, пловдивчани ще гостуват в първия мач на 25 юли в Гърция,..

публикувано на 19.06.24 в 14:57

Iva: Изкуството извира от душата и то не бива да се продава

Група Iva носи свобода и идентичност, която приковава вниманието на публиката . Това е закодирано още в семейството на сестрите Ива и Елена Тодорови, които получават първите уроци от своя баща. Думите, които ги водят и винаги ще помнят  от него са: Търговците вън от храма! „Изкуството извира от душата и то не бива да се продава. Това са думи от..

публикувано на 19.06.24 в 09:46

Ботев подписа с датски вратар

Ботев Пловдив осъществи трансферен удар, привличайки датския вратар Ханс Кристиан Бернат, научи  Dsport . 23-годишният вратар вече е преминал медицински прегледи и е подписал с „канарчетата“ за 2+1 година. Бернат преминава в Ботев Пловдив, за да бъде новият титулярен вратар на отбора в Лига Европа. Датският вратар преминава в Ботев Пловдив като..

публикувано на 18.06.24 в 17:57