Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци протестираха срещу войната, подкрепиха ги много пловдивчани

| обновено на 25.02.22 в 19:46


Протест срещу военните действия и нападението в Украйна се проведе в Пловдив. Десетки украинци, които живеят в града и областта, с плакати "Не на войната в Украйна" и "Помощ за Украйна" призоваха за незабвно спиране на военните действия. За да ги подкрепят бяха дошли и много пловдивчани.

Хората разказаха, че цялата южна част на Украйна гори, по улиците се виждат танкове, а деца и възрастни са принудени да се крият по мазетата. През сълзи, живеещите от години в страната ни украинци, споделиха, че се притесняват за близките си и не знаят дали те ще могат да напуснат Украйна. Те призоваха международната общност да се намеси и да спре агресията в родината им.

По думите на техни близки в момента в много от големите градове се водят тежки сражения, като няма осигурени зелени коридори за желаещите да се евакуират бесарабски българи.

Минути преди края на протеста провокатори се опитаха да предизвикат протестиращите, но бързата намеса на полицията не поволи да се стигне до инцидент.

Мирната демонстрация, която завърши с украинска песен и ръкопляскания, е организирана от  Украинско-българското сдружение "Пловдив". 

Междувременно в знак на съпричастност Античният театър, от южната страна над тунела, светна в цветовете на националния флаг на Украйна.

В Пловдивска област живеят над 650 украински граждани, а в Пловдив са около 400.

Репортаж от събитието може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за опасност от пожари

В 7 области на Северна България и 9 на Южна е обявен червен код за опасност от пожари. Предупреждението е заради продължаващото горещо и сухо време и обхваща и областите Пловдив и Пазарджик.  Червеният код показва, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, които са трудни за овладяване.  В Пловдивско вчера пожарникари гасиха..

публикувано на 08.07.24 в 08:26

Започва подаване на заявления за кандидатстване след 7 клас

Подаването на заявления за кандидатстване на учениците след 7 клас започва от днес и продължава до 10 юли включително То се извършва онлайн чрез информационната система за изпити и прием, в която са обявени оценките от националните външни оценявания.  В Пловдив и областта над 5690 седмокласници ще участват за място в гимназия или средно училище,..

публикувано на 08.07.24 в 08:24

Гледат делото срещу близнаците Динкови

В Пловдивския районен съд продължава делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Двамата братя са обвинени в помагачество на 32-годишния Рангел Бизюрев и лично укривателство при убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 21 юли миналата година.   Преди началото на съдебното заседание близки, роднини и съграждани на убития..

публикувано на 08.07.24 в 07:52

Изложба отбелязва 105 години от рождението на Николай Хайтов

Община „Родопи“ ще отбележи 105 години от рождението на писателя Николай  Хайтов. Домакин на първото от поредицата събития в общината е Народно читалище „Светлина-1900“ в село Цалапица.  Там ще бъде подредена изложба с плакати на филми по сценарии на Хайтов и пиеси по сборника „Диви разкази“. Ще бъде показан и филмът  „Хорото вътре в мен“...

публикувано на 08.07.24 в 07:47

Над 120 дка земеделски площи изгоряха край Карлово

Трите големи пожара в Пловдивско вече са овладени. В  Карлово са изгорели 100 декара с овес, 10 декара фураж сено, 6 декара розови насаждения и  9 декара овощна градина. Пожарникарите успяха да спасят 430 декара други насаждения. Вероятно искра при работа на селскостопанска машина е станала причина за пожара.  Три пожара в Карловско вдигнаха на крак..

публикувано на 07.07.24 в 22:16