Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето пловдивски музеи работят с вход свободен днес

Експозициите „Българско Възраждане“ и „Съединение на България “ в Пловдивския исторически музей днес ще работят с вход свободен. Безплатни за ученици и за пенсионери ще бъдат и къщите и археологическите обекти на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Това са Епископска базилика на Филипопол,  Малка базилика на Филипопол, Античен театър, Римски стадион, Римски стадион източен сектор (под магазин H&M), Балабанова къща, Къща „Хиндлиян", Галерия „Златю Бояджиев", Музейна аптека „Хипократ", Къща Стамболян /галерия „Димитър Киров"/, Къща „Недкович", Къща „Клианти".

Всеки с издаден безплатен билет ще може да посети също безплатно още четири от „перлите", намиращи се на територията на Стария град. Това са четирите частни галерии, които подписаха с ОИ „Старинен Пловдив" през януари „Споразумение за сътрудничесто" в областта на културата и туризма.

В Деня на Националния ни празник 3 март, Музейна галерия „Димитър Георгиев", галерия „Инджов", галерия „Джуркови" и арт галерия музей „Филипополис" отварят вратите си. 

В деня на националния празник в галерия „Капана“ ще бъде открита фотоизложба, която в 110 кадъра разказва историята на пловдивския футболен клуб „Ботев“.

Припомняме, че днес затворен за посетители ще остане Музеят на Авиацията в Крумово, филиал на Националния военно - исторически музей. Решението е в знак на солидарност към украинския народ и към всички усилия да бъде прекратено безумието на войната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34