Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ и „против“ демонтирането на паметника на Альоша

„За“ и „против“ демонтирането на паметника на Альоша. Този дебат перманентно излиза на дневен ред в Пловдив, още от зората на демокрацията. Пловдивските художници Георги Иванов и Иван Тотев добавят още нови щрихи по темата.

„Паметникът на Альоша свидетелства за един исторически период, който беше характерен с господството на една империя върху нашата страна и населението ни. Альоша е символ на руската окупационна сила. Той е като печат, като дамга, и съответства на историческите реалности от втората половина на 20 век. Но ако посегнем и унищожим този паметник, ние ще покажем само своята слабост като нация. Защото думата паметник е точно това – памет. Като го унищожим, какво ще помним? Паметта е нещо изключително важно и не бива да допускаме разрушението като подход“, каза в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Иванов.

Художникът смята, че мястото на паметника Альоша трябва да бъде определено от пловдивчани чрез референдум, ако се стигне до такъв дебат.

Неговият колега Иван Тотев е категоричен, че паметникът трябва да бъде преместен на друго място.

„Темата е много голяма и заслужава голям дебат, защото премахването на този паметник има много аспекти – символен, културен и исторически. Но аз разглеждам по друг начин този въпрос за паметта. Защото ние не говорим той да бъде взривен и отнесен като парчета, а говорим за демонтаж и преместването му в Музей на социализма, където именно ще изпълнява функциите си на памет, както и много други музейни експонати, но ще бъде лишен от идеологическата си същност“, каза художникът Иван Тотев.

Интервютата с Георги Иванов и Иван Тотев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Програма „Читалища“ на Община Хисаря финансира пет проекта

В навечерието на празника на духовността - 24 май, пет читалища от община Хисаря ще получат средства по програмата за финансиране на проектни предложения за 2024 година. Това съобщи заместник-кметът Таня Марковска и разказа повече за проектите и дейностите, които ще бъдат подпомогнати. Литературният конкурс „Отечество, не си ли достойно за..

публикувано на 23.05.24 в 09:52

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36

С две представления празнуват "Шарж"

Две представления с вход свободен са предвидили младите актьори и ръководители на Театрална къща "Шарж", за да отпразнуват своя четвърти рожден ден. Захарина Тонева и Георги Димов ръководят две групи - една за деца и друга за тийнейджъри, а отскоро Театрална къща "Шарж" има и своя редовният курс по Импровизационни умения.  Първата пиеса част от..

публикувано на 22.05.24 в 14:02

Великите европейци - Джефри Чосър

Като споменах прочутата древна обител в Кентърбъри, накъдето през една луда пролет се отправят героите на Джефри Чосър – ето и малко исторически и географски бележки за онова време и място. След битката при Хейстингс през ХІ век норманите на Вилхелм - или Уйлям - Завоевателят превземат Англия. Тук те се смесват с датските викинги,..

публикувано на 22.05.24 в 10:10

Веселин Куртев се завръща в галерия "Савов" с нова изложба

Художникът Веселин Куртев открива изложба рисунки в галерия „Савов“ от 18:30 ч. Тя носи името „Зарвъщане“ и се състои от 25 изчистени и концентрирани картини. Те разделени в три цикъла. Един от циклите е повлиян от албума на музиканта Теодосий Спасов „Рибите се моят за дъжд“. Рисунките са рисувани през последните 2 години.  Изложбата „Завръщане“..

публикувано на 22.05.24 в 07:22