Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната дори и да свърши, дълго ще отеква у хората

| обновено на 04.03.22 в 16:47

"Зад всяка война стоят пари и икономика. Всичко зависи от последващите действия както от страна на въвлечените страни, така - и на останалите, които налагат санкции. За нас обаче е важно да се даде шанс на мира". Това  заяви  полк. проф. Димитър Недялков, летец пилот I клас, преподавател във Военната академия „Г. С. Раковски“, началник на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“.

По думите му,  преговорите, които се водят между двете страни едва ли  ще доведат до  нещо сериозно. 

"От 9 години се води тази война и в нея гинат хора, между които жени, деца, възрастни хора. Сега от двете страни на фронтовата линия се бият българи и това е една братоубийствена война".

Полк. Недялков подчерта още, че за българите  тази войната е особена, защото в Украйна - в Южната й част, живее диаспора от над 500 000 българи, откъм Руската федерация пък има  4 републики, които искат да се нарекат България. В Руската федерация живеят над 10 млн наши братя, също българи и този особен статут трябва да активира нашата дипломация и политически усилия, за да предоставен терен и условия за преговори. Като примерни стратегически удобни територии за това проф.Недялков посочи Варна, Балчик, Бургас, за да бъдат осъществени те  под егидата на ООН , ЕС и от това българската дипломация ще спечели.

"За нас това е въпрос на престиж и на братско отношение към двете държави, на които сме дали буквите, книгите,  вярата, държавността и всичко останало, което ги е формирало като държави".

Проф. Недялков не уточни дали нещата вървят към ескалация или към скорошен край, но бе категоричен, че дори и да спрат бойните действия,  последствията за Европа, за света и България ще бъдат изключително драматични.

"Въпреки че войната върви от 9 години, България не успя да се подготви за крайните й състояния  и да си прибере чедата. Вместо да се разнасят бомби из студиата, трябва да организираме коридори, места, където да ги подслоним, за да ги посрещнем." Като аргумент, той подчерта, че независимо че вълната от бежанци нараства, България не е много желана дестинация от тях, заради икономическите и политическите неуредици в нея.

Управляващите в Украйна са на „дистанционно управление“, не всичко зависи от техните решения и това не е изненадващо. С падането на Киев  обаче едва ли ще бъдат прекратени военните действия. 

"Да не дава Господ конфликтът да прерасне в ядрена война. Не е тайна, че това е конфликт между Русия и САЩ, нагнетяването на обстановката под формата на санкции, което влияе не толкова върху Русия, колкото върху останалата част от света, е предупреждение, че дори и да спре военният конфликт, той дълго ще оттеква, включително и у нас, в България."

Във военната наука има една психотропна деменция, т.е. обработване на човешкото  съзнание – да се определи доколко нещата могат да продължават да се управляват така, че у другата страна да се появи крайна омраза, независимо че тя е почти същият народ.

 "В Украйна се случи това, което самите болшевики направиха чрез Сърбия в Македония. Всичко е въпрос на нагласи, на възпитание и много дълго време ще има ефект върху хората."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24