Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тялото като съвършено творение в изложба на Христо Жеков

Тялото, като символ на красота и съвършенство, вдъхновява Христо Жеков в изложбата му в Арт галерия Пловдивски Културен Институт. Художникът ни насочва към осъзнаване на тялото  като най-съвършеното творение и превозно средство на душата, но и за силата на живота, красотата и чувствеността.

Жеков  има редица  самостоятелни изложби  и участия в съвместни проекти, като през 2019 г. поставя първата изложба от поредицата „Тяло“ в галерията.

Художникът е носител на  Наградата за млад автор на името на Георги Божилов – Слона в годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници, на І-ва награда в конкурса „Илюстрации по сонети на У.Шекспир“, организиран от ВВС, Лондон и др.


Още от категорията

"Коледен експрес" потегля от галерия Marina Franzetti

Галерия Marina Franzetti  в Пловдив представя "Коледен експрес" - самостоятелна изложба акварел на Динко Ангелов. Откриване ще бъде точно днес от 18.30 часа, галерията се намира на ул. "Май" 2А.  Експозицията ще продължи до 31.12.2023 г. Динко Ангелов е роден 1972г. в Пловдив. От 2004 г. е бакалавър към СУ "Св. Климент Охридски" със..

публикувано на 04.12.23 в 10:13

Преге - предаване за света на книгите, 02 - 08 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 02.12.2023г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Вирджиния Улф. Между действията. 224 стр., 5А, Лист, 2023. Лао Шъ. Певци с барабани. 338 стр., ок. 6А, Български бестселър, 2023. Октавия Бътлър. Притча за сеяча. 416 стр., ок. 5А, ,Orange books,..

публикувано на 04.12.23 в 09:52

Тодор Костадинов представя "Разкази против забрава"

Премиера на сборника „Разкази против забрава“ ще направи авторът Тодор Костадинов в залата на Дружеството на пловдивските писатели.  Писателят поставя и подзаглавие на книгата си „Анти-некролози“. В историите читателят ще открие имена на наши сънародници, без които съвременният български свят нямаше да бъде същият - Вера Мутафчиева, Николай..

публикувано на 04.12.23 в 06:32

Соня Йончева е Доктор хонорис кауза на АМТИИ

Световно известната оперна прима и почетен гражданин на Пловдив Соня Йончева  бе удостоена със званието Доктор хонорис кауза на АМТИИ "Асен Диамандиев" в града. Церемонията се състоя в Епископската базилика на Пловдив.  Отличието се присъжда на Йончева за изключителния й  принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за..

публикувано на 03.12.23 в 13:45

АМТИИ удостоява Соня Йончева с Доктор хонорис кауза

В Голямата базилика днес на тържествена церемония АМТИИ ще удостои световно признатата оперна певица и пловдивчанка Соня Йончева със званието Доктор хонорис кауза на академията.  Отличието се дава за изключителния  принос на българската прима към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността й в полза на обществото, защита правата..

публикувано на 03.12.23 в 08:36