Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки българи помагат на бежанците от Украйна

В Пловдив се оформи кризисен център в помощ на бежанците от Украйна, ръководен от украинката Наталия Елис, която от 5 години живее тук. Аз помагам най-вече с информация и координация, тъй като аз самият изпитвам глад за достоверна информация и затова превеждам новини от водещи световни медии. 

Това сподели в интервю за програма „Точно днес“ на Радио Пловдив издателят Манол Пейков.

Наталия Елис разви истински мащабна дейност, като събира всякакви помощи и помага за настаняването на бежанците. Събират се храни и всякакви лекарства, включително шини, турникети, инсулин и др. Всеки ден между 10 и 30 души идват в Пловдив от Украйна, на които им се търси жилище, обясни Манол Пейков.

Той разказа, че страшно много хора са се отзовали да помогнат. „Много хора носят храни, лекарства, даже един човек дари 2 тона брашно, което вече замина за Одеса. С мен се свърза възрастен човек от село край Мездра, който предложи да приюти в дома си нуждаещи се. Хората помагат и даряват с цялото си сърце, защото смятат, че така е правилно, а войната е ужасна“, разказа издателят.

Манол Пейков разказа и история за провидението, за съвпадението между непознати, които са съпричастни и търсят как да помогнат на бежанците. „С мен се свърза Мария Спирова от Лондон, която координираше помощта за бягащите от войната и търсеше хора с транспорт, които да превозват бежанци. Минути по-късно ме потърси българин, част от транспортна група, който търсеше хора, на които да помогне. Свързах ги и така помогнахме на десетки бежанци“, разказа Пейков.

Той допълни, че се търсят най-вече трайни пакетирани храни и лекарства, дрехи и обувки за жени и деца, както и места за настаняване на бежанците. "Днес за Одеса тръгва камион, натоварен с помощи. В петък ще има още един", каза още Манол Пейков и допълни, че ситуацията по границите все повече се затяга.

Адресът е в Пловдив на бул. "Източен" 59, до Каменица. 

Цялото интервю на Живка Танчева с издателя Манол Пейков е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03