Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Брегове" на Златка Шеткова в галерия „Лабиринт"

„Брегове“ е името на последната изложба  акварел на Златка Шеткова. За своята първа самостоятелна изложба в галерия „Лабиринт" пловдивската художничка е приготвила над 20 пейзажа от Испания -  "непретенциозни пейзажи от Испания, малко нещо от карнавала им, няколко композиции (общуване, събуждане, усещане за свобода)", които могат да бъдат спасителен бряг в бурните ни дни. Лекотата и прозрачността на акварела ще отворят сетивата ни за простора и свободата, ще успокоят умовете ни и ще ни утешат, че красотата все още я има. Брегът - предел или пристан? 

Златка Шеткова завършва Художествената Гимназия в град Пловдив, след това Живопис в Националната Художествена Академия. Специализира в Институт по аудиовизуални изкуства - Париж. Освен с изящни изкуства, Златка Шеткова се занимава с режисура на музикални клипове, анимация.

Подробности за процеса на работа, за вдъхновението и смисълът, който Златка Шеткова влага в картините си, чуйте от разговора в прикаченото аудио.


Още от категорията

В "Срещите" разговор за Светите писания и вечнността

Защо се чуват гласове, че днес са потребни нови пътища към едно променено човечество, които християнската религия трябва да осмисли, осмисляйки самата себе си?  Отец Радослав Паскалев с размисли за вечността на писанията на Светите отци.

обновено на 02.03.24 в 10:16

Апарт с премиера на "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“ 3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 02.03.24 в 08:31

Изложба разказва историята на паметника на Шипка

Показват фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в Регионалния исторически музей в Пловдив.  Тя е посветена е на 85-годишнината от откриването и освещаването на монумента на връх Св. Никола.  Историята на строежа е разказана в 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция. Табла изобразяват приноса..

обновено на 01.03.24 в 11:23

Регламентът на наградата "Христо Г. Данов" да не се променя

Регламентът на наградата Христо Г. Данов не трябва да се променя, категоричен е писателят Недялко Славов, който е и носител на приза. Добави още, че единствено паритетът на Пловдив в журито трябва да бъде възстановен. Според него предложените от министерството на културата промени отнемат част от авторитета на наградата и я разводняват...

публикувано на 01.03.24 в 11:13

АПАРТ представят "Жените в Народното събрание"

Премиера на спектакъла „Жените в Народното събрание“ от Аристофан  представя в Театър АПАРТ в залата на пл. „Съединение“3.  Античният текст звучи съвременно и днес, а актьорите вплитат игра, танци, много смях и шеги в представянето на ироничната идея, че ако жените завземат властта и Народното събрание, ще създадат по-добри закони за..

публикувано на 01.03.24 в 10:42