Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Влашки с пробив в световното литературознание

Младен Влашки
Снимка: БГНЕС

Пробив в света на международното литературознание направи българско изследване за Виенската модерност и нейната рецепция по света. Книгата е с името "Материали за рецепцията на Виенската модерност в България. Херман Бар, Хуго фон Хофманстал, Артур Шницлер" и е на литературния историк, критик, автор на учебници и книги и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ Младен Влашки, когото слушателите на Радио Пловдив познават и от предаването за книги „Преге“ в нашия ефир и като подкаст. 

Как книгата излезе под знака на авторитетното международно академично издание "Петер Ланг"?

"През 1992-93 година спечелих една голяма стипендия в Австрия. Срещнах се с шефа на Института по сравнително литературознание. Ставаше въпрос за това как Виенската модерност е оказала влияние и е била възприемана в България" - разказа Влашки. Изследвайки темата, той събира много материал и междувременно пише на български език две книги. След като защитава дисертация на тази тема, съставя монография, която с помощта на колегите му от Виенския и Дрезденския университет, си пробива път и излиза в уважваната поредица на "Петер Ланг".  

"Това е пробив за българистиката, тъй като в последните години българистични изследвания липсват на международния научен книжен пазар" - посочи Влашки. По думите му,  така вече ще може да се чуе и за български автори: "Като кажеш Хуго фон Хофманстал, сега вече ще го свързват с Лилиев, например" - посочи авторът на книгата. 

В разговора с Младен Влашки от Виенската модерност минаваме и към това, което се случва днес в Европа – все още не затворили вратата на ковид, но влязли внезапно във вълната на бежанците от Украйна заради войната там. "Когато нашата култура се сблъска с нещо необичайно - дали ще е в посока на естестическото,  в посока на ужасното - ние моментално се разцепваме. Грубото делене е на русофили-русофоби - то не е вярно, разбира се -  и това съм го наблюдавал от 1878 до ден днешен" - прави аналогия Влашки.

Според него, не се връщаме назад с процесите, които се наблюдават в момента - сваляне от музикални и театрални афиши на руски изпълнители, на опити за забрана на академични класове с акцент върху руски  класически автори, спиране от страна на някои издателства да печатат съвремемнни руски писатели: 

"В хода на голямото този подход не е унищожаване. Той е един друг временен поглед, който ражда по-голяма известност, оттам интерес и дълготрайност". Влашки подчерта и че в случая изолацията "не става скрито-покрито, като в Русия", а напротив, става публично. "Това, повярвайте, наистина събужда интерес и попада в една изключително голяма дилема - как си съжителстват таланта и социалното животно у човека".

Цялото интервю може да прочетете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

„Градът празнува Операта“ в Пловдив с виртуозния Васко Василев

В Пловдив ще се проведе празничен гала концерт „Градът празнува Операта“със специалното участие на виртуозния цигулар Васко Василев. Проявата е на площад „Централен“, входът е свободен. Събитието е кулминация на честванията, посветени на 70 годишнината на Опера Пловдив. Концертът със солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Якопо..

обновено на 16.06.24 в 09:26

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15.06. 2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Георги Райчевски. Този шарен Пловдив. Роман хроника. 266 стр., ок. 4А, Хермес, 2024. Райнер Мария Рилке. Дуински елегии (поетическа версия на Кирил Кадийски) 152 стр., ок. 5А, Колибри, 2024. Кевин Бари. Нощен ферибот за..

публикувано на 16.06.24 в 09:20

В "Срещите" за войната и мира

В далечната 1932 г. Айнщайн в писмо пита Фройд защо човечеството не може да се избави от обречеността на войните.  Фройд се учудва защо ученият толкова много се възмущава от войната и отговаря: "Та, тя - войната, изглежда природно заложена, добре обоснована биологически, на практика почти неизбежна". Но завършва писмото си така: "Всичко, което..

обновено на 15.06.24 в 10:11