Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив трябва да преработи проекта за нов ОУП

Експертният екологичен съвет  при РИОСВ - Пловдив върна за допълване и преработване Доклада за екологична оценка  за Изменение на общия устройствен план /ОУП/ на Пловдив.  В срок до шест месеца общината трябва да внесе в екоинспекцията преработения доклад за екооценка на проекта. 

Причина за връщането на Доклада за ЕО са постъпилите значителен брой възражения относно предвижданията на Изменение на ОУП на Пловдив, приети с решение от октомври миналата година от Експертния съвет по устройство на територията при община Пловдив. Те предвиждат промени в параметрите на плана, които обаче не са оценени в доклада за ЕО. 

Част от тези промени се отнасят за зелените площи за широко обществено ползване, втория гребен канал, устройственото зониране на централната градска част, въздействието на жилищен парк „Марица север“ по северния бряг на река Марица върху пояс II на санитарно-охранителната зона, където се намират сондажите за питейна вода на града.

Други идентифицирани пропуски на Доклада за ЕО са свързани с недостатъчно подробната характеристика на биологичното разнообразие в общината извън защитените територии и зони; това, че не е оценено въздействието на Изменението на ОУП на Пловдив по отношение на местообитанията, местата за размножаване и почивка на видовете, както и липсата на адекватни мерки за защита в съответствие с изискванията на Директивата за местообитанията.

Освен представители на екоинспекцията – постоянни членове на ЕЕС, в съвета днес участваха  експерти на Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив, Регионална здравна инспекция – Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, като всички гласуваха единодушно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Забърдо откриват паметник на мира от 300 военни каски

В Деня на Европа – 9 май, в чепеларското село Забърдо ще бъде открит паметник на мира.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М, И, Р.  Той е дело на скулптора Антон Урдажиев от рудоземското село Елховец.  На официалната церемония днес ще бъдат пуснати 79 бели гълъба, колкото години са изминали от Деня..

публикувано на 09.05.24 в 08:25

Започва имунизация на бременните срещу коклюш

От днес здравната инспекция в Пловдив започва поставянето на безплатна препоръчителна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни жени от 27-36 гестационна седмица. Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от специалист по..

обновено на 09.05.24 в 08:21

Пловдив отбелязва Деня на Европа с концерт на стълбите на Каменица

Всяка година на 9-ти май, Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" организира един от най-очакваните концерти в града - специално музикално събитие, посветено на Деня на мира, солидарността и единството на Обединена Европа. Тазгодишната празнична програма е с участието на изпълнители като Стилиян Дерменджиев, Зорница Гребчева, Мариян..

обновено на 09.05.24 в 08:20

Подменят оградните пана на бул. "Цар Борис III Обединител"

От днес започва подмяната и поставянето на нови оградни пана по булевард „Цар Борис Трети Обединител“, което ще се извършва след час пик сутринта.  Днес и утре ще се премахват старите съоръжения, а в събота и в неделя ще се поставят новите пана. За регулиране на движението се разчита на съдействието на „Пътна полиция“, но и шофьорите трябва да..

обновено на 09.05.24 в 07:39

Трима телефонни измамници обжалват ареста си

Тримата „ало измамници“, ограбили над 30 000 лв. от възрастни жени, обжалват постоянното си задържане в ареста пред Пловдивския oкръжен съд.   Смесената група мошеници от три града в страната са успели да заблудят четири пенсионерки, едната от които 89-годишна, че действат от името на полицията и тяхното съдействие е необходимо уж за да заловят..

публикувано на 09.05.24 в 07:17