Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще се сплоти след ареста на Борисов, но няма да расте

| обновено на 18.03.22 в 16:42
Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

Арестът на бившия премиер Бойко Борисов, на медийната му сътрудничка Севделина Арнаудова и на бившия финансов министър Владислав Горанов станаха повод за протест на активисти на ГЕРБ в столицата. 

За това действие на МВР, от което българската прокуратура доскоро бе изолирана, а само информирана по факс, говорим  с политолога Страхил Делийски. Той смята, че не е успешен опитът на бившите управляващи да обясняват, че правителството днес се справя трудно с управлението и затова направи арестите. "Да, това е видно и не е тайна, но липсва пряка връзка между трудностите в управлението и арестите", посочи в интервюто Делийски. По думите му дори правните пропуски при ареста на Борисов ще бъдат простени от публиката. 

"Немалка част от обществото приветства действията по посока на бившите управляващи, но това е хроничен проблем на българската политическа и правна система", допълни Делийски.

"Очакването е, че някой от горе трябва да бъде наказан, и винаги има защо това да стане", каза Страхил Делийски. По думите му евентуален ефект от ареста е сплотяване на редиците на коалицията. "Като цяло тя бе сформирана само за да се свали Борисов от власт, и това в краткосрочен план ще изиграе консолидираща роля в рамките на управляващото мнозинство", смята политологът.

"Сплотяване в редиците на ГЕРБ ще има при всички положения. Дори със самото преизбиране на Борисов за лидер отново, от ГЕРБ казаха ние се харесваме такива каквито сме. Всяка общност под заплаха реагира по този начин, но ГЕРБ няма как да расте", каза Страхил Делийски. 

Продължаваме промяната дали показа демонстрация на сила: "Може и така да е, но като цяло твърдя, че изпълнителната власт са достатъчно еманципирани от политико-икономическата мрежа, която правеше възможно възпроизвеждането на модела Борисов. Това, което написа Кирил Петков е ясен знак, че вече има  силен център, който да прави собствена политика."

Съдебната система и прокуратурата: "На ход е прокуратурата, сега ако тя не направи нищо, влизаме в стария режим, който е "ние ги хващаме, те ги пускат". При всички случаи от правителството няма да са лошите. От друга страна Борис и ГЕРБ са в относително защитена позиция.  Ако прокуратурата започне да разследва и повдига обвинения, съответно и да тръгне производство, то тогава разговорът за съдебната реформа ще бъде безсмислен. Едва ли ще има бързо решение, което ще е добро дошло за всички."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36