Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копие на "Славейковата библия" е изложено в Пловдив

| обновено на 22.03.22 в 09:46

Изложба в Епископската базилика на Филипопол показва уникално, фототипно издание на „Славейковата Библия“ - най-голямата издавана за всички времена книга в България.

Българите са покръстени първи от всички народи от ап. Андрей Първозвани. 20 века по-късно в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив, издателство „Нитон“ представя най-голямата книга, правена в България досега – „Славейковата Библия“, включена в специална изложба по повод 150 години Българска Екзархия, 150 години от първото издание на цялостния превод на новобългарски на Светото Писание и 150 години Избор на Екзарх.  

Централният експонат в изложбата е специално изработено уникално бутиково копие на „Славейковата Библия“ – най-голямата издавана за всички времена до момента книга в България. Тя е с размери 52х72х14 см и тегло 33 кг.  Целта за нейната изработка е да се почетат както юбилейните годишнини от народностното, верско, културно осъзнаване и възрастване на българския народ, така и на 200-годишнината от първите стъпки по библейски превод на съвременен български език, направени през 1822 г.

Шедьовърът може да се види в Епископската базилика на Филипопол до 10 април 2022 г.

Мястото съвсем не е избрано случайно! Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м. Църквата била сърцето на християнския живот в града между IV и VI в. преди да бъде разрушена и изоставена, може би в резултат на силно земетресение. Но историята на мястото е много по-богата и обхваща поне 12 века. Епископската базилика на античния Филипопол заема централно място и в съвременен Пловдив. Тя е в близост до централния площад и католическата катедрала „Св. Лудвиг“ - един вечен пример за приемствеността на духовните идеи, които се предават от поколение на поколение през вековете“, коментира доц. Елена Кантарева – Дечева, и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“, която ръководи и реставрацията на Епископската базилика.

Изложбата „Век и половина църковна независимост“ се провежда под патронажа на Община Пловдив и със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Тя  включва екземпляри от книжни продукти на издателство „Нитон“, свързани с българската история. Това са юбилейното фототипно издание на „Славейковата Библия”, издадено през 2021 г., в научният коментар към което са публикувани основните фототабла от проекта „150 години Българска екзархия“, изпълнен през 2020 година в сътрудничество на Пловдивски граждански клуб и Културен център – музей „Тракарт“. 

В рамките на настоящата изложба са изложени избрани акценти от тях, които можете да видите в Епископската базилика на Филипопол. 

Кураторски проект: Студио „Нитон” с автор Николай Тончев и консултант д-р Петър Граматиков.

Николай Тончев работи над нов проект наречен "Златна книга на песните". В нея ще бъде отпечатано четиристишието на Христо Ботев със златни букви, което е изложено в Сорбоната. Тази книга ще бъде дарена на Еманюел Макрон, за да остане също в Сорбоната. В този проект се включва и Иван Тренев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

По пътя на славата с мюзикъла „Фейм“ в Пловдив

„Мечтай и вярвай, че ще направиш велики неща!“ Под режисурата на доц. д-р Петър Одажиев, артистите от Софийски музикален театър, представят вдъхновяващата история на група млади артисти, от нюйоркски колеж за сценични изкуства, поели  по пътя на славата. Всички те мечтаят да постигнат заветната си цел, но когато се сблъскват с..

обновено на 16.06.24 в 14:06

Кристина Ляхтова с изложба "Животът е танц"

Кристина Ляхтова е ландшафтен архитект по образование и художник, който рисува с неудържима страст! Рисуването преоткрива преди около десет години и от тогава не спира да твори. Участва в множество съвместни изложби с други артисти.  Обича да рисува с масло и обожава техниката с шпакла.  “За мен е много важно в една картина да има послание! Да..

обновено на 16.06.24 в 09:38

Ден на доброволците на Алея на книгата от "Пловдив чете"

Днешната неделя е последният ден на тазгодишната Алея на книгата, но фестивалът „Пловдив чете“ продължава до сряда, 19 юни. Програмата днес минава под знака „Ден на доброволците“.  В литературен кът към  Алеята на книгата  в 10,30 часа ще има спорт, игри и четене с „Клуба на добротворците“. В 15,30 под надслов „Четем на глас“ ще е разговорът защо..

обновено на 16.06.24 в 09:26