Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Панайотова за новата си книга „Къде сме?“

| обновено на 22.03.22 в 15:59
Снимка: Личен архив

Романът на Светла Панайотова „Къде сме ?“, излиза в края на миналата година, на 10-ти декември. Това е петата книга на авторката, която е родена край Дунава, но от много години живее, работи и твори в Пловдив. Двайсет години е била учител в Клисура. Обича да  пътува, спортува, общува, изкачва планини. Член е на Дружество на пловдивските писатели. Първата ѝ книга „Вечният кръговрат”, излиза през 2004-та година, „Море, небе, земя, любов” се появява през 2007-ма година, третата „Азбучен пътеводител на Словото” излиза през 2012-та година. Следва я  „Трепетно очакване", през 2014-та година.

Романът „Къде сме?“ е роман за търсенето, намирането на мястото, пътя на всеки човек, народ в живота на Земята и Космоса. Това е книга, където идеята за романтиката се преплита с философията, с идеята за базсмъртната душа, смисъла на човешкото съществуване и още много неща. 

Главните герои са млади хора, три двойки млади хора. Това са Асен и Добромира, Анюта и Мартин, Калоян и Росица. Този избор Светла Панайотова прави неслучайно. Това е възрастта, когато човек още търси своя път, задава си много въпроси. Те са присъщи на всеки човек в младостта, преди душата да е закоравяла и забравила защо сме тук на земята. Въпроси от рода на „Кой съм аз?“, „Защо съм се родил и каква е моята мисия?“, „Как да изживея живота си по-пълноценно и щастливо?“. Авторката прави и интересни препратки към езотерични и философски теми, като темите за смисъла, за вътрешното познание, за мисията на отделния човек, за прераждането, засяга обществени проблеми като миграцията и завръщането на емигрантите. Първите любовни трепети на две от двойките, се развиват на фона на значими културни и обществени събития от края на 2017-та, и през 2018-та година.  

Романът е разделен на две части „Планината“ и „Градът“. Планината е Родопа планина, градът е Пловдив. В книгата присъстват много интересни типажи, чийто образи са вдъхновени от реални хора. Част от сюжета са и истински хора, които са познати като имена – диригентът Йордан Камджалов, Стоян Стоянов планински бегач, от пловдивския квартал Коматево. В романа „Къде сме?“ срещаме и името на Стела, която гледа шафран в Оризово, също реално съществуваща личност. Тук са бай Милко и леля Веселина, чиято богата трапеза събира вечер младите хора, главни герои в историята. Защото там, сред прекрасната природа на Родопа планина, компанията освен да кара ски се наслаждава на вечерите край камината, където оживяват разказите за нашите празници и традиции, за българските лековити билки, за космичния мироглед, за учителя Петър Дънов. 

Стадион „Локомотив“, разположен в парк „Лаута“ в Пловдив, също е важно място в цялостното развитие на историята, в романа. Родопското село Момчиловци е мястото, където младежката компания заминава, за да отпразнува коледните и новогодишни празници. Такова място е и ПУ „Паисий Хилендарски“, където учи един от главните герои Асен, студент по специалността „Педагогика на обучението по физкултура”. Всъщност, книгата излиза с помощта на Пловдивско университетско издателство. Редактор е Стефка Илиева. 

Първото представяне на романа "Къде сме?", се случва седмица след излизането му, на 17-ти декември 2021-ва година. Тази година, предстоят срещи с читателите в Момчиловци, Клисура, както и представяне на книгата в Дружеството на пловдивските писатели.

Светла Панайотова гостува в неделния „Шейкър“, за да ни разкаже повече. 

Чуйте, в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

публикувано на 19.04.24 в 10:14

Марица е на победа от десета поредна титла

Отборът на Марица (Пловдив) се доближи само на една победа до спечелването на десета поредна титла в Националната волейболна лига за жени. „Жълто-сините“ записаха втори пореден успех във финалния плейоф в първенството, след като надиграха ЦСКА с 3:0 (25:19, 25:23, 25:15) гейма като домакини и във втората среща от финалната серия, която се играе до три..

публикувано на 19.04.24 в 09:44

Финалът за Купата следващия сезон ще е на стадион "Христо Ботев"

Известни промени ще има в Нормативната уредна на БФС и за турнира за Купата на България, която е под шапката на ПФЛ. Основната е свързана с мястото на провеждане на финала. Очаква се от следващия сезон 2024/25 битката за отличието да се премести на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Подобно намерение „Колежа“ да приеме финала имаше и сега, но това няма..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Локомотив губи Евандро за 3 мача

Старши треньорът на Локо Пд Александър Томаш ще трябва да се справя със сериозни кадрови проблеми преди последния мач от редовния сезон за смърфовете. Специалистът няма да може да разчита на контузения Евандро, както и на наказаните Ивайло Иванов и Петър Андреев. Големият удар за черно-белите ще бъде липсата на бразилския полузащитник, който се..

публикувано на 18.04.24 в 18:00

"Перото на Сами" с премиера в Пловдив

Ние, възрастните, често изпитваме нужда да се сравняваме с останалите и да гоним техните постижения и умения. Но добре знаем, че “насила хубост не става” – няма как да сме добри във всичко, защото не сме еднакви.  Това е и посланието, което носи най-новата книга на автора Събина Георгиева. "Перото на Сами" грабва с невероятно живите си..

публикувано на 18.04.24 в 17:08