Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не можем да сме безучастни, когато има агресор

"Очаквах да има поляризиране на обществото и по темата за войната в Украйна. То отдава е разделено. Сега обаче това стана много по-явно. За това вина има хибридната атака, която от години работи успешно чрез официални коментатори, тролове, фалшиви сайтове и новини. Традиционното българско русофилство е изкривено, защото от години върви с официалния Кремъл." Това заяви журналистът Веселин Стойнев - участник в Кръглата маса, посветена на войната в Украйна и европейската дезинтеграция в ПУ "Паисий Хилендарски". 

По думите му, подобно разделение на обществото по темата за Украйна е характерно само за България.

 "Обществото ни не показва солидарност, не иска да даде нищо на Украйна, а президентът Румен Радев по повод посещението на полския президент Дуда у нас подчерта, че България е склонна да даде на Украйна единствено каски и бронежилетки, но само на цивилни. Това означава да имаме все едно МИГ29, но само за паради.

Обществото ни смята, че, ако изпратим нещо на Украйна, то ние сме във война. Словакия изпрати дори ракети S300, а тя е близо до Украйна, Румъния - също. България произвежда оръжия, но не искаме да ги дадем, а само - каски и бронежилетки. Ние, така или иначе, фигурираме в списъка с вражеските държави на Русия. Не може, когато ти не помагаш, да очакваш, че някой ще ти помогне".

Стойнев обаче подчерта, че има стотици хиляди свестни българи, които са отворили вратите на домовете си за бежанците, отделили са и от пенсиите си. "Моят патос е срещу другата България - срещу тези българи, които гледат на бежанците като на заплаха, на страната си като на едно малко джудженце, което се крие под дънера, за да не го цапардоса големият Путин. Ние живеем в две Българии.  В "другата" България си има две парламентарни партии - "Възраждане"  БСП и те ни дърпат към един нацистки режим. Защото това, което прави Путин, не е нищо друго, освен нацизъм".

По думите на Стойнев, в България голямото разделение е фундаментално и то започва още от 1990 година. "Част от хората не признават това, което се случи през 90-те години, не признават Прехода, тези хора са лабилни и когато в някой сайт са появи информация против 5G например, се оказва, че няма и Ковид, няма и война. Не може, когато над 3 млн са напуснали домовете и страната си, да останеш безучастен. И когато признаеш това, тогава се проявява и нормалното политическо поведение."

Стойнев бе категоричен, че нормалната човешка кауза е да си дадеш сметка какво се случва. "Има агресор, има и потърпевш. И ти не можеш да останеш безучастен и да не знаеш на коя страна е правото". 

Интервюто - звуковия файл:  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24