Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитват с 10 000 лева към заплатата да върнат успели българи от чужбина

| обновено на 25.03.22 в 14:00
Представяне на инициативата "ДНКарта. Билет за завръщане"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

10 хиляди лева еднократен бонус към заплатата и социалните придобивки ще предлагат работодатели на българи, които са живели над 2 години в чужбина и искат да се върнат у нас.  Кампанията на платформата „Bulgariа Wants You” започва от този юни под мотото „ДНКарта. Билет за завръщане“ и цели да мотивира сънародниците ни зад граница да получат трайна перспектива обратно в страната.

Наред с тази инициатива, „България те иска“ вече работи и за наемане в български компании на бежанците от Украйна. На платформата им позициите, подходящи за тях, са белязани със специален знак, съобщи в Пловдив тв продуцентът Андрей Арнаудов, един от създателите на кампанията. 

По данни на нейния HR специалист Георги Първанов, у нас има свободни около 200 000 работни места, много от които – в сфери, за които се знае, че украинците са добри специалисти. Става дума за инженери, шофьори, служители в хотелиерството и ресторантьорството, ритейла, производствената сфера, месарството. 

„У нас пристигат и лекари, архитекти, зъболекари. Ние закъсняхме със законодателните промени, но търсим работодатели с възможност да предложат и жилище“ – коментира Първанов.

По думите му, от около 120 000 души, влязли в България от Украйна след началото на войната, около 60 хиляди са останали тук, но едва няколкостотин вече имат статут на бежанци. След Украйна, от „България те иска“ предупредиха, че се очаква и вълна от Беларус и Русия, за която трябва да сме готови.

В момента украинците у нас имат възможност за сезонна работа до 3 месеца, а бизнесът се бори за законодателна промяна, която да дава възможност за 3 годишни визи.

Пловдив, който отчита под 3% безработица в момента, а областта – около 4 на сто, също имаt свободни позиции, обяви зам. кметът на Пловдив Стефан Стоянов. По думите му,  тук украинци могат да се наемат през секторите туризъм, услуги, бизнес услуги, IT инфустрия, както и в търпящата недостиг сфера на здравеопазването за медицински сестри и лекари. В едно от водещите предприятия се очаква в следващите 3 години да се отворят повече от 1000 работни места, а в изцяло нов завод – преди това още 800. 

Пловдивски предприятия са сред 60-те, които вече са заявили участие в кампанията „ДНКарта. Билет за завръщане“ за привличане на българи от чужбина, която ще се рекламира и у нас, и зад граница. Но още тази неделя над 30 компании от града и областта ще представят свободните си работни места на събитие в Панаира под наслов „Живот и кариера. Защо в България“. Входът му е свободен, но се изисква регистрация, предупредиха от „България те иска“.  
Още чуйте в репортажа в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Подменят оградните пана на бул. "Цар Борис III Обединител"

От днес започва подмяната и поставянето на нови оградни пана по булевард „Цар Борис Трети Обединител“, което ще се извършва след час пик сутринта.  Днес и утре ще се премахват старите съоръжения, а в събота и в неделя ще се поставят новите пана. За регулиране на движението се разчита на съдействието на „Пътна полиция“, но и шофьорите трябва да..

обновено на 09.05.24 в 07:39

Трима телефонни измамници обжалват ареста си

Тримата „ало измамници“, ограбили над 30 000 лв. от възрастни жени, обжалват постоянното си задържане в ареста пред Пловдивския oкръжен съд.   Смесената група мошеници от три града в страната са успели да заблудят четири пенсионерки, едната от които 89-годишна, че действат от името на полицията и тяхнотото съдействие е необходимо уж за да..

публикувано на 09.05.24 в 07:17

Започва имунизация на бременните срещу коклюш

От днес здравната инспекция в Пловдив започва поставянето на безплатна препоръчителна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни жени от 27-36 гестационна седмица. Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от специалист по..

публикувано на 09.05.24 в 07:01

Пловдив отбелязва Деня на Европа с концерт на стълбите на Каменица

Всяка година на 9-ти май, Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" организира един от най-очакваните концерти в града - специално музикално събитие, посветено на Деня на мира, солидарността и единството на Обединена Европа. Тазгодишната празнична програма е с участието на изпълнители като Стилиян Дерменджиев, Зорница Гребчева, Мариян..

обновено на 09.05.24 в 06:55

Отбелязват Деня на победата с поклонение на паметника Альоша

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и дипломати от посолството ще участват в тържествено честване с поклонение на паметника Альоша.  Поводът е 79-та годишнина от Победата над хитлеризма. Организатор на честването е Почетното консулство на Руската федерация в Пловдив.  На мемориала ще бъдат положени венци и цветя, а след..

обновено на 09.05.24 в 06:54