Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за плакат за юбилейния фестивал „Пловдив чете“

Тази година ще се състои 20-то, юбилейно, издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Едно от най-очакваните, културни, събития в града. 

Фестивалната седмица на „Пловдив чете 2022“ ще бъде от 13-ти до 19-ти юни. Тя ще е изпълнена със срещи с писатели, преводачи, художници, професионалисти от културната сфера и библиотечни специалисти, издатели, литературни критици, музиканти, актьори, ще има и тематични изложби. Участват както млади автори, така и утвърдени имена от съвременната българска и европейска литература. Традиционно се организира и „Алея на книгата“.

Събитията се провеждат в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, в къщите на Стария град и Капана, книжарници, утвърдени и нови пространства в града на открито и закрито, които подкрепят литературните събития. Всички събития са с с вход свободен.

Двайстият рожден ден на фестивала е повод той да бъде по-различен и не само в рамките на фестивалната седмица. Програмата, вече, е в ход.  Партньор на „Пловдив чете“ е литературният салон „"Spirt & Spirit", където всяка седмица, всеки вторник, се представят съвременни български писатели, преводачи, художници. На 5-ти април, гостува Петър Чухов, на 12-ти април Елена Алексиева, на 19-ти април Николай Терзийски. Предстои, съвместна, изложба с Чешки културен център и НБ „Иван Вазов“. Изложбата се казва „На конци 1968. Една действителна история“. Тя може да бъде видяна между 12-ти и 31-ви април, във фоайето библиотеката. Но 20-ти април, в рамките на изложбата, ще гостуват хората работили върху книгата „На конци“. Това е графичен роман. Текстът и рисунките са на Веселин Праматаров. Консултанти на книгата са Александър Димитров и Антон Стайков. Гост на събитието ще бъде и един от действителните герои в романа. 

Освен литература, продължават съпътстващите изложби и срещи, като събитията са предвидени до месец октомври. Има и лятна програма.

„За участие в конкурса, отправихме покана към учениците от НХГ „Цанко Лавренов“, учениците от Математическа гимназия „Акад. К. Попов", студентите от специалност „Графичен дизайн” в АМТИИ, студентите от специалност „Графичен дизайн“ и специалност „Компютърна графика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, студенти от специалност „Дизайн и печатни комуникации“ в Технически университет – София, Филиал Пловдив и други с интерес в областта на графичния дизайн и изкуствата. Реално, обаче, конкурсът е отворен и всеки може да участва“, казва Гери Георгиева – координатор. Крайният срок за изпращане на идеите е 30-ти април.

Желаещите да участват, могат да изпращат своите предложения на plovdivchete@gmail.com.

Жури от професионалисти ще избере трите най-интересни концепции, а техните създатели ще получат награди. Плакатите на всички участници ще бъдат публикувани в блога www.plovdIvchete.com, във фейсбук: Пловдив чете/Plovdiv reads и инстаграм страницата @plovdivchete на фестивала. Проектът трябва да съдържа следната информация:

20 години

Пловдив чете

Алея на книгата Пловдив

Дати: 13 - 19 юни 2022 г.

www.plovdivchete.com

Технически изисквания:

Формат: TIFF; PDF; резолюция на растерните изображения – 300 dpi.

Формат: 60 х 84 см; CMYK.

Формат: JPG; 72 dpi (за разглеждане)

Вече върви и „Младият Пловдив чете“. За първи път, от две години насам, екипът е гостувал на учениците от Френската езикова гимназия. Това е, своеобразно, продължение на инициативата по един път всеки месец, в рамките на учебната година, да гостува съвременен български писател. Тази седмица, гост на учениците от осми и девети клас, е била поетесата Преслава Виденова. Срещата се е състояла във фоайето на НБ „Иван Вазов“. На 31-ви март, Божана Апостолова е гостувала на второкласниците от училище "Христо Г. Данов". Срещите с младите хора продължават, след края на пролетната ваканция. 

Гери Георгиева разказва, в неделния "Шейкър".

Чуйте още, в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24