Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конкурс за плакат за юбилейния фестивал „Пловдив чете“

Тази година ще се състои 20-то, юбилейно, издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Едно от най-очакваните, културни, събития в града. 

Фестивалната седмица на „Пловдив чете 2022“ ще бъде от 13-ти до 19-ти юни. Тя ще е изпълнена със срещи с писатели, преводачи, художници, професионалисти от културната сфера и библиотечни специалисти, издатели, литературни критици, музиканти, актьори, ще има и тематични изложби. Участват както млади автори, така и утвърдени имена от съвременната българска и европейска литература. Традиционно се организира и „Алея на книгата“.

Събитията се провеждат в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, в къщите на Стария град и Капана, книжарници, утвърдени и нови пространства в града на открито и закрито, които подкрепят литературните събития. Всички събития са с с вход свободен.

Двайстият рожден ден на фестивала е повод той да бъде по-различен и не само в рамките на фестивалната седмица. Програмата, вече, е в ход.  Партньор на „Пловдив чете“ е литературният салон „"Spirt & Spirit", където всяка седмица, всеки вторник, се представят съвременни български писатели, преводачи, художници. На 5-ти април, гостува Петър Чухов, на 12-ти април Елена Алексиева, на 19-ти април Николай Терзийски. Предстои, съвместна, изложба с Чешки културен център и НБ „Иван Вазов“. Изложбата се казва „На конци 1968. Една действителна история“. Тя може да бъде видяна между 12-ти и 31-ви април, във фоайето библиотеката. Но 20-ти април, в рамките на изложбата, ще гостуват хората работили върху книгата „На конци“. Това е графичен роман. Текстът и рисунките са на Веселин Праматаров. Консултанти на книгата са Александър Димитров и Антон Стайков. Гост на събитието ще бъде и един от действителните герои в романа. 

Освен литература, продължават съпътстващите изложби и срещи, като събитията са предвидени до месец октомври. Има и лятна програма.

„За участие в конкурса, отправихме покана към учениците от НХГ „Цанко Лавренов“, учениците от Математическа гимназия „Акад. К. Попов", студентите от специалност „Графичен дизайн” в АМТИИ, студентите от специалност „Графичен дизайн“ и специалност „Компютърна графика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, студенти от специалност „Дизайн и печатни комуникации“ в Технически университет – София, Филиал Пловдив и други с интерес в областта на графичния дизайн и изкуствата. Реално, обаче, конкурсът е отворен и всеки може да участва“, казва Гери Георгиева – координатор. Крайният срок за изпращане на идеите е 30-ти април.

Желаещите да участват, могат да изпращат своите предложения на plovdivchete@gmail.com.

Жури от професионалисти ще избере трите най-интересни концепции, а техните създатели ще получат награди. Плакатите на всички участници ще бъдат публикувани в блога www.plovdIvchete.com, във фейсбук: Пловдив чете/Plovdiv reads и инстаграм страницата @plovdivchete на фестивала. Проектът трябва да съдържа следната информация:

20 години

Пловдив чете

Алея на книгата Пловдив

Дати: 13 - 19 юни 2022 г.

www.plovdivchete.com

Технически изисквания:

Формат: TIFF; PDF; резолюция на растерните изображения – 300 dpi.

Формат: 60 х 84 см; CMYK.

Формат: JPG; 72 dpi (за разглеждане)

Вече върви и „Младият Пловдив чете“. За първи път, от две години насам, екипът е гостувал на учениците от Френската езикова гимназия. Това е, своеобразно, продължение на инициативата по един път всеки месец, в рамките на учебната година, да гостува съвременен български писател. Тази седмица, гост на учениците от осми и девети клас, е била поетесата Преслава Виденова. Срещата се е състояла във фоайето на НБ „Иван Вазов“. На 31-ви март, Божана Апостолова е гостувала на второкласниците от училище "Христо Г. Данов". Срещите с младите хора продължават, след края на пролетната ваканция. 

Гери Георгиева разказва, в неделния "Шейкър".

Чуйте още, в прикачения файл. 

Още от категорията

„Шарен свят“ в галерия „Възраждане“

Художникът Ивайло Димитров представя своя „Шарен свят“ в галерия „Възраждане“. И в новата си изложба авторът предлага  преживявания, породени от усмивката, приказката, илюзията, хумора и шаржа. „За художника, когато рисува, всичко е позволено и достъпно, няма табута пред мисълта, философията и фантазията му, а за злителя остава насладата..

публикувано на 27.09.22 в 06:37

Юбилеен концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ на Античния театър

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  отбелязва  70-годишния си юбилей с двучасов концерт на Античния театър в Пловдив. Събитието е част от националното турне на ансамбъла, което се осъществява от март досега в различни градове на страната. ДФА „Филип Кутев“  е основан в София през 1951 г. и е сред първите големи професионални ансабли..

обновено на 27.09.22 в 06:33

Фестивал за улични изкуства от днес до неделя в Пловдив

В Пловдив се открива 12-тото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до неделя - 1 октомври. Входът за всички прояви е свободен, а те  ще бъдат на емблематични за града места – Главната пешеходна улица, Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Дановия хълм, Бунарджика.  Тази година фестивалът е тематично..

публикувано на 27.09.22 в 06:32

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39