Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конкурс за плакат за юбилейния фестивал „Пловдив чете“

Тази година ще се състои 20-то, юбилейно, издание на литературния фестивал „Пловдив чете“. Едно от най-очакваните, културни, събития в града. 

Фестивалната седмица на „Пловдив чете 2022“ ще бъде от 13-ти до 19-ти юни. Тя ще е изпълнена със срещи с писатели, преводачи, художници, професионалисти от културната сфера и библиотечни специалисти, издатели, литературни критици, музиканти, актьори, ще има и тематични изложби. Участват както млади автори, така и утвърдени имена от съвременната българска и европейска литература. Традиционно се организира и „Алея на книгата“.

Събитията се провеждат в Народна библиотека „Иван Вазов“, училища, читалища, в къщите на Стария град и Капана, книжарници, утвърдени и нови пространства в града на открито и закрито, които подкрепят литературните събития. Всички събития са с с вход свободен.

Двайстият рожден ден на фестивала е повод той да бъде по-различен и не само в рамките на фестивалната седмица. Програмата, вече, е в ход.  Партньор на „Пловдив чете“ е литературният салон „"Spirt & Spirit", където всяка седмица, всеки вторник, се представят съвременни български писатели, преводачи, художници. На 5-ти април, гостува Петър Чухов, на 12-ти април Елена Алексиева, на 19-ти април Николай Терзийски. Предстои, съвместна, изложба с Чешки културен център и НБ „Иван Вазов“. Изложбата се казва „На конци 1968. Една действителна история“. Тя може да бъде видяна между 12-ти и 31-ви април, във фоайето библиотеката. Но 20-ти април, в рамките на изложбата, ще гостуват хората работили върху книгата „На конци“. Това е графичен роман. Текстът и рисунките са на Веселин Праматаров. Консултанти на книгата са Александър Димитров и Антон Стайков. Гост на събитието ще бъде и един от действителните герои в романа. 

Освен литература, продължават съпътстващите изложби и срещи, като събитията са предвидени до месец октомври. Има и лятна програма.

„За участие в конкурса, отправихме покана към учениците от НХГ „Цанко Лавренов“, учениците от Математическа гимназия „Акад. К. Попов", студентите от специалност „Графичен дизайн” в АМТИИ, студентите от специалност „Графичен дизайн“ и специалност „Компютърна графика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, студенти от специалност „Дизайн и печатни комуникации“ в Технически университет – София, Филиал Пловдив и други с интерес в областта на графичния дизайн и изкуствата. Реално, обаче, конкурсът е отворен и всеки може да участва“, казва Гери Георгиева – координатор. Крайният срок за изпращане на идеите е 30-ти април.

Желаещите да участват, могат да изпращат своите предложения на plovdivchete@gmail.com.

Жури от професионалисти ще избере трите най-интересни концепции, а техните създатели ще получат награди. Плакатите на всички участници ще бъдат публикувани в блога www.plovdIvchete.com, във фейсбук: Пловдив чете/Plovdiv reads и инстаграм страницата @plovdivchete на фестивала. Проектът трябва да съдържа следната информация:

20 години

Пловдив чете

Алея на книгата Пловдив

Дати: 13 - 19 юни 2022 г.

www.plovdivchete.com

Технически изисквания:

Формат: TIFF; PDF; резолюция на растерните изображения – 300 dpi.

Формат: 60 х 84 см; CMYK.

Формат: JPG; 72 dpi (за разглеждане)

Вече върви и „Младият Пловдив чете“. За първи път, от две години насам, екипът е гостувал на учениците от Френската езикова гимназия. Това е, своеобразно, продължение на инициативата по един път всеки месец, в рамките на учебната година, да гостува съвременен български писател. Тази седмица, гост на учениците от осми и девети клас, е била поетесата Преслава Виденова. Срещата се е състояла във фоайето на НБ „Иван Вазов“. На 31-ви март, Божана Апостолова е гостувала на второкласниците от училище "Христо Г. Данов". Срещите с младите хора продължават, след края на пролетната ваканция. 

Гери Георгиева разказва, в неделния "Шейкър".

Чуйте още, в прикачения файл. 

БНР подкасти:

Още от категорията

В "Срещите" трима професори анализират българския хумор

На първи април - събота в "Срещите" ще говорим за българския хумор. По израза "Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа кой си" ще потърсим метаморфозата на българския смях. Ще я търсим с хората на ТИ с българската веселост: професорите Георг Краев, Анри Кулев, Калин Николов. ХУМОРЪТ НЕ Е КУЛТУРЕН СПАМ. Бъдете с радио Пловдив и "Срещите"..

обновено на 01.04.23 в 08:11

"Кармен" в творбите на Мериме и Бизе в Тракарт

„Премиерата на Кармен на Мериме и Кармен на Бизе“ представят музиканти и изпълнители от Музикално-артистичен форум Пловдив в Културен център Тракарт на 1 април от 18 ч. Спектакълът прави уникално за България съпоставяне в натюрела на двете Кармен - интригуващ паралел между образите на едноименните героини, които имат допирни точки, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Клавирно дуо свири за 100-годишнината на Добрин Петков

Грандиозен концерт-спектакъл на два рояла ще изпълни клавирно дуо Инна Ангелова – Васил Начев в Дом на културата „Борис Христов“ на 2-ри април. Събитието е посветено на 100-годишнината от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков и е част от Културния календар на Пловдив. Музикантите ще изпълнят два големи шедьовъра от..

публикувано на 31.03.23 в 10:28

Галина Николова представя "Въображаеми градини"

Стихосбирката „Въображаеми градини“ от Галина Николова ще бъде представена в Jazz Café Plovdiv.  Това е петата книга със стихове на авторката след  „Минавам“, „Отстрани“, „От другата страна“ и „Азбука на завръщането“. „Това е чувствителна и лечебна литература. И тя смело говори за различните сезони нан сърцето. Доказателство, че поезията..

публикувано на 31.03.23 в 07:06

Почитаме делото на арх. Христо Пеев

С обзорна изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“  на площад „Римски стадион“  ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на бележития архитект и пловдивчанин. За да почетат паметта на човека, благодарение на когото къщите в Стария град възкръснаха за нов живот, усилията си обединяват Общински институт „Старинен..

публикувано на 31.03.23 в 06:59