Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС няма да отстрани главния прокурор

Висшият съдебен съвет няма да отстрани главния прокурор Иван Гешев. Това коментира адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ в предаването „Точно днес“ по повод заседанието, на което се разглежда предложението на правосъдния министър Надежда Йорданова за освобождаване от длъжност на Гешев заради системни нарушения на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт.

Величков подчерта, че „Правосъдие за всеки“ ще подкрепи протеста, организиран от „Боец“ под под надслов „Гешев вън“, който ще се проведе докато трае заседанието.

„Нашата роля в това ще бъде чисто морална, да изразим позицията си, защото смятаме, че нищо няма да произлезе от искането на правосъдния министър. Всичко ще е една симулация и бавене на ангажимент. 

Повече от година ние не страдахме от илюзията, че този състав на Висшия съдебен съвет може да поеме ангажимент към независимостта на съдебната власт и ефективното правосъдие и може да разгледа безпристрастно казуса с главния прокурор Гешев, но разбрахме, че това е невъзможно“, каза адвокат Величков.

Той припомни, че първият опит да бламират или забавят процедурата е била, когато предходният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов поиска оставката на главния прокурор.

 „Тогава те попитаха Конституционния съд дали той има такива правомощия. Стана ясно, че освен главен прокурор той е и магистрат и може и в двете му качества да му се иска оставката, ако са налице неизпълнение на задължения или уронване на престижа на съдебната власт, така че днес по допустимостта спор не може да има.

Спорът ще е кои от сигналите в искането могат да бъдат разглеждани от състава на ВСС“, обясни адвокат Велислав Величков.

Той добави още, че в полза на Иван Гешев са и приетите от ВСС вътрешни правила за водене на процедурата. Според тях могат да се разглеждат само сигнали, които касаят дейност на Иван Гешев като главен прокурор, но не и такива, които са свързани с периода му на зам.-главен прокурор и шеф на специализираната прокуратура.

„Целта на членовете на ВСС е да се отклонят най-силните сигнали – тези по случая Жоси, Емилиян Гебрев, части от случая Елена Йончева, случая осемте джуджета“, коментира Величков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08

Силен ход за кабинет - Бойко Борисов да даде крачка назад

Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, за сложните преговори, за правителство на малцинството лансирано от Бойко Борисов, говорим с политолога доц. Иван Начев . Доц. Начев каза, че поредните избори у нас донесоха умора от безкрайните гласувани през последните няколко години, както и това, че никой..

публикувано на 25.06.24 в 09:49

"Образователни маршрути-България" - от Атина до Пловдив

Ученици от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина са на посещение в Пловдив по проект на Министерството на образованието и науката. Ние сме в града за пет дни, съобщи директорът на училището Мими Ничева .  МОН отпуска средства по проекта "Образователни маршрути-България", с него децата, които се обучават в български..

публикувано на 25.06.24 в 09:05

Желязко Гагов е новият кмет на Панагюрище

Новият кмет на Панагюрище е Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, обяви Общинската изирателна комисия в Панагюрище. Гагов  води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа.  За Желязко Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите.  Така той  повтори победата си от местните избори през есента.  В първия..

обновено на 24.06.24 в 10:47
Татяна Буруджиева

Преговорите между партиите няма да са лесни

„Няма да са лесни преговорите между партиите, които ще вървят успоредно с консултациите при президента Румен Радев. Добре, че президентът свиква консултации. Можме да го приемем, че има още какво да се доизяснява с партиите по вариантите за правителство. Защото въпреки, че само две политически сили се отзоваха на поканата за разговори при ГЕРБ,..

публикувано на 24.06.24 в 10:33