Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки трусовете, коалицията остава стабилна

"Правителството няма как да бъде хомогенно, нито - стабилно, на фона на няколко наслагващи се сериозни кризи и с оглед противоречията, които съществуват  в четворната коалиция още от началото на сформирането на този кабинет. В същото време, въпреки трусовете и на моменти по-яростната политическа риторика между отделните участници в Правителството, и въпреки постоянните атаки на ГЕРБ и политическите провокации на "Възраждане", Правителството успява  да функционира в един модус, който му дава шанс да оцелее и тази година". Това заяви политологът Иво Инджов.

Той подчерта, че в момента са актуални  два скандала, които ще поразклатят коалицията - първият е около кандидатурата на управляващия БНБ и вторият - около очертаващото се гласуване в парламента за изпращане на военна помощ. "На база на досегашното поведение при възникващи противоречия в коалицията обаче може да се прогнозира, че все пак няма да се стигне до нейния разпад".

По думите на Инджов, на този етап  няма вариант да се стигне до напускане на коалицията от страна на някоя от четирите формации.

"Въпросът за оказване на военно-техническа помощ на Украйна,  с който България се опитва да навакса досегашната си колеблива позиция  -  хем подкрепяме Украйна, хем не искаме да й помогнем, вероятно ще бъде повторение на ситуацията с гласуването на европейски санкции за Русия, които БСП не подкрепи. БСП ще продължи да консумира властта, защото в момента това е изгодно". 

Инджов бе категоричен, че ако не се стигне до драстично повишаване на цените на тока и на горивата след 1 април, и ако няма някакво непредвидимо събитие в социален план с шоков ефект, протестите на улицата няма да имат съществено значение за стабилността на правителството. 

"Да не забравяме, че това Правителство се явява продължение на онези мощни летни протести от 2020 г., които имаха две основни цели - смяна на Борисов и смяна на главния прокурор. Втората цел все още не е постигната".

Цялото интервю с Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следете корпоративния вот, той е по- опасен от купения

Купеният вот е нещо лошо, но следете копоративния, който е не малко опасен, каза  в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Като пример за корпортивна зивисимост той цитира Плана за възстановяване, в който опонентите му не са се посвенили да сложат олигарсите в Плана за възстановяване за милиони евро, който Борисов нарече „списък на..

публикувано на 25.09.24 в 17:15

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10