Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптура и живопис в галерия „Артистика“

Пловдивската галерия „Артистика“ посреща пролетта, с обща изложба на художника Веско Велев и скулптура Георги Георгиев. Отриването на изложбата е на 7 април, от 18.30 часа. 

Художникът Веско Велев е утвърден автор с много изложби у нас и в чужбина. Живее и работи в родното си Кърнаре и в ловешкото село Дълбок дол. На изложбата в Пловдив той представя свои платна живопис, непоказвани до момента. Идеята за изложбата идва спонтанно, при една от срещите им със скулптура Георги Георгиев. За Веско Велев изкуството трябва да се види и възприеме. „Когато литератулните изразни средства се намесят в живописта, значи нещо ѝ липсва на живописта и някой е необходимо да обяснява. Тъй като, изразните средства на живописта са цвят, линия, форма, пространство, те трябва да се гледат и възприемат“, казва Веско Велев. Според него, свободата на един творец е важна за съзнанието му, ако иска да бъде такъв. Затова в картините, които ще покаже в Пловдив свободата ще се усеща, а платната ще бъдат подбрани така, че скулптурата и живописта да не си пречат, а да се допълват. 

Скулптурът Георги Георгиев използва в работата си класическите материали — камък, дърво, метал. Има множество самостоятелни изложби. Участва в редица международни симпозиуми и общи национални изложби. Сред най-значимите му постижения са и единайсетте монументални работи в Китай. Едната, от които е цели 16 метра и е поставена в пустинята Мин Чин. На изложбата в галерия „Артистика“ ще представи свои работи, главно от бронз и стомана. Той работи в сферата на фигуралната композиция и най-вече в сферата на взаимоотношенията мъж-жена, в различните им възрасти. „Смятам, че това е едно от най-важните неща в живота, любовта между хората. Доста години работя върху тази тематика и гледам в тази посока да вървя. Като в тази изложба ще има препратка и към предишната ми изложба в София, която се казваше „Мостът“. Тя беше вдъхновена от автори, от които съм се учил, които са ме увличали с работата си. Част от тях не са между живите. Ван Гог е един от тях, Галин Малакчиев, един от първите български, абстрактни, скулптури, също. Както джазмените правят вариации на стари парчета, така и аз правя моя интерпретация на тези стари работи, които харесвам“, споделя Георги Георгиев.

Художникът Веско Велев и скулптурът Георги Георгиев, гостуват в предаването "Вход свободен". 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - памет за доц. Владимир Янев

Преди дни ни напусна знакова личност за Литературен Пловдив – доц. Владимир Янев. Това е преподавателят в ПУ „Паисий Хилендарски“, който пръв ми подаде ръка в Пловдивския университет, окуражи ме да се занимавам сериозно с поезия и сатира. Буден, рефлексивен, вдъхновяващ, отрезвяващ и харизматичен... Твърдеше, че свири втора цигулка, но..

обновено на 22.06.24 в 14:07

В "Срещи" разговор за пребогатата на легенди наша история

Тази в предаването "Срещи" водещата Людмила Сугарева разговаря с автора на книгата "Легенди и истини в българската история" Росен Тахов. Темата е българската история, пребогатата на легенди наша история....  Слушайте малко след новините в 9 часа - любопитно е...

обновено на 22.06.24 в 09:21
Ищар на сцената на Frаcofolies Пловдив

Започна двудневният фестивал "Франкофоли" на Гребната база

Седмото издание на фестивала  Франкофоли започна в Пловдив на Гребната база. В рамките на двата фестивални дни сцената на форума ще бъде една от най-горещите музикални точки в Европа за феновете с изпълненията на някои от най-интересните и търсени на световните сцени в момента поп музиканти. В петък пред публиката излязоха Иво Димчев, Нувел Ваг,..

обновено на 21.06.24 в 17:13

"Вслушвания"-та на Митко Новков възстановяват Хармонията

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-поплитическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът „Вслушвания“ на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета  продукт на..

публикувано на 21.06.24 в 11:11

„Да обичаш Гершуин“ - в лятно кино „Орфей“

Новият музикален проект „Да обичаш Гершуин“ на Хилда Казасян и Плевенската филхармония ще бъде представен премиерно в лятно кино „Орфей“ в Пловдив. Под диригентството на Борислав Йоцов на сцената излизат звездни музиканти, за да изпълнят едни от най-красивите произведения на Гершуин. Участват Теодосий Спасов – кавал и джаз певецът Васил..

обновено на 21.06.24 в 07:50