Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на МУ - Пловдив проф. Мариана Мурджева стана Лекар на годината

РК на БЛС връчи традиционните си награди в навечерието на Световния ден на здравето

На тържествена церемония снощи РК на БЛС в Пловдив връчи наградите Лекар на Годината 2021 г. на регионално ниво на проф. Мариана Мурждева, проф. Ангел Учиков и общопрактикуващия лекар д-р Петлехем Минасян.

За дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността „Детска хирургия“ бе удостоена проф. Пенка Стефанова, а за  принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техника в урологията – д-р Васил Павлов. 

Посмъртно за  развитие и утвръждаване авторитета на съсловната органиция бяха удостоени  д-р Кирил Еленски и д-р Пенчо Делев. 

Специални грамоти за принос в битката с пандемията получаха и представители на Областния кризисен щаб.

В предаването "Точно днес" на Радио Пловдив проф. Мурджева коментира, че в нашето здравеопазване от години тлеят много нерешени проблеми, които показват трайни дефицити в цялата здравна система. Пандемията от коронавирус само открои тези проблеми, смята тя. 

В Световния ден на здравето проф. Мурджева очерта някои от проблемите в сектора: кадрови дефицит и застаряване на лекари и медицински сестри, младите лекари да специализират по-лесно и да остават в страната, да се ревизира заплащането на медиците, да се облекчи особено трудното 4-годишно обучение на медицинските сестри и да се наблегне на практическото обучение. "Трябва да се създаде национален план за спасяване на здравната ни система", каза ректорът на Медицинския университет. 

Проф. Мурджева допълни, че рано са отпаднали маските на обществени места, защото освен КОВИД има и грип. Тя препоръча носенето на предпазни маски в градския транспорт, лечебните заведения, помещения с лоша вентилация и най-вече за възрастните и хората с хронични заболявания. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34