Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тези субсидии ще ядем старо месо и ще пием сухо мляко

Българите ще пият сухо мляко и ще ядат месни продукти от 24-годишно замразено ирландско месо. Това предупреди фермерът Иван Стоилов, който има животновъдно стопанство край село Ягодово, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Коментарът му беше по повод тежката ситуация, в която се намира българското животновъдство и исканата от фермерите оставка на министъра на земеделието Иван Иванаов и целия политически кабинет, който ръководи отрасъла.

Според браншовиците до 20 дни е възможно да се стигне до фалит на 50 % от млечните ферми у нас.

„Проблемът е сериозен, защото българското земеделие и животновъдство никога не е било в по-тежко положение. Цените на семена, торове и препарати се увеличиха с три до четири пъти.

Цената на дизела също расте с всеки изминал ден. При нашата дейност това е едно от най-важните неща, затова и цената на зърното в момента е покачена и положението при тези, които хранят животни само с купен фураж е много тежко“, коментира Стоилов.

По думите му не само, че земеделците у нас нямат печалба, но и са на загуба.

„Аз поне за момента оцелявам, защото се занимавам и с растениевъдство и от едното място прехвърлям в другото. Докога ще удържа не се знае“, каза Стоилов.

Според него ситуацията може да се подобри, ако едно от дългогодишните искания на бранша бъде изпълнено. Те настояват помощите да не се субсидират на глава животно, а на продукция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46