Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със сделки помежду си могат да изкарат до местните избори, може и цял мандат

Предсрочните избори ще са катастрофа за ИТН и ПП

Не съм притеснен за живота на правителството, казусът с БНБ не е проблемът, който ще го събори. Предсрочни избори обаче ще са катастрофа за „Има такъв народ“ и за „Продължаваме промяната“. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави, че спорните казуси ще се решават със сделки между партньорите. „Ще се извиват ръцете на едните или другите партньори за управителя на БНБ. В слуая не бих казал, че ще минат отвъд тази психологическа атака. Предполагам, че до последния момент ще има игра на нерви и накрая Слави Трифонов и премиерът Кирил Петков ще се разберат“, добави доц. Стойчев.

Според него спорът е изместен от способността за изпълнение на отговорностите по отношение на ценовата стабилност и контрола върху финансовите институции в условията на криза към персоналното.

„Банката сякаш върви по-добре със стария си гуверньор, така че е по-добре да отложат избора на управител на БНБ, за да се стигне до консенсусна фигура, която и чисто експертно да стои по-добре. Ролята на опозицията тук е да внесе още по-голям смут сред управляващите като подкрепи кандидат, който да задълбочи още повече разцеплението“, обясни доц. Стойчев.

Политологът подчерта още, че протестите са най-автентичните у нас от 1996 г. насам, защото има конкретни браншови и социални искания.

„Проблемите се виждат, защото държавата бездейства, оставена в институционален хаос в момента. Пътното строителство беше оплюто като мафиотска организация, която е поставена там да открадне някакви милиарди от държавата.

 В крайна сметка се оказа, че няма милиарди. Напротив самият бизнес е построил за милиарди ремонти, които в момента, понеже не са му платени той отказва да прави последващи поръчки на правителството.

Няма как държавата да поръчва без да си плаща за свършената дейност. Особено в ситуацията сега – държавите в Европа се опитват първо заради пандемията да спасят бизнесите си, а сега и заради усложнената международнаобстановка. На този фон български фирми работят безплатно“, коментира доц. Стойчев.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гласовете за ГЕРБ и ПП спадат през последните 3 години

Гласовете за основните формации - ГЕРБ и ПП – спадат през последните 3 години. Това коментира Диана Ефтимова , председател на управителния съвет на Института за развитие на публичната среда и участник в платформата „Аз гласувам“. Изводът й е на база анализи. Те показват още, че ГЕРБ успяват да си осигурят първото място на избори с..

публикувано на 08.05.24 в 11:05

Целта ни е "Възраждане" да стане първа политическа сила

Народният представител Кръстьо Врачев от Хисаря е водач на листата на "Възраждане" за Пловдивска област, на второ място е колегата му от 49-то НС Димитър Гюрев. Трети е Чавдар Земярски, четвърта - доц. д-р Румяна Иванова. "Колкото повече народни представители, толкова по-добре. Винаги сме излизали на избори за победа и по-добри резултати, което го..

публикувано на 08.05.24 в 10:20
Михал Камбарев

Очаквам по-добър резултат на ПП-ДБ в Смолян

Кампанията за вота 2 в 1 на 9 юни започна още преди официалната дата 10 май. Говорим с водачите на листи в Пловдив област и Смолян. Михал Камбарев  води листата на ПП-ДБ в Смолян, с него чертаем важните теми на региона, както и програмата на коалицията за развитие на Родопите. Камбарев  е бил народен представител в три предишни парламента.  "..

публикувано на 08.05.24 в 10:05

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09