Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Градската художествена галерия в Стария град отвори врати

| обновено на 15.04.22 в 14:49

Най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив отвори врати. 

Ремонтът на импозантната сграда на някогашната Областна девическа гимназия в Стария град, проектирана от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер през 1881 г, стартира преди четири години.

За реновирането на сградата по проект на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, от общинския бюджет бяха заделени  около 1 382 000 лв. и още 500 000 – за цялостното преустройство на дворното пространство. 

Извършени са значителни реставрационни дейности, като в максимална степен е съхранен автентичния вид на сградата. Подменена е дограмата на прозорците, монтирана е нова подова настилка, направена е пълна реконструкция на покрива, монтирано е стълбище, подходящо и за хора с двигателни затруднения. 

Изложбеното пространство е разширено, като обновената художествена експозиция включва 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията от епохата на Възраждането до наши дни.

Чуйте разговора в звуковия файл, гледайте видео тук и в youtube канала ни, за който ви каним да се абонирате:
Галерия

Още от категорията

"Тримонтиада" в Първо студио на Радио Пловдив

И тази година Радио Пловдив е домакин на Международния музикален фестивал “Тримонтиада”, който ще се проведе днес и утре в Първо студио. Зимното издание на музикалното събитие е посветено на Украйна и неговата тема е "Обещан рай" - цитат от П. И. Чайковски, символизиращ привързаността му към Украйна. В двата концертни дни ще прозвучат..

публикувано на 26.11.22 в 10:37

Светлин Русев гостува на Дни на музиката в Балабановата къща

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” кани на един незабравим музикален уикенд на 26 и 27 ноември .  В него ще участват цигуларят Светлин Русев – един от най-изтъкнатите солисти на нашето време, квартет „Филхармоника“, съставен от водачите на отделните групи в Софийска филхармония, именитият квинтет “Пилекадоне” – носител на..

публикувано на 26.11.22 в 08:33

Два концерта със свободен вход в Пловдив

Пловдивско Певческо дружество "Ангел Букорещлиев" ще отбележи Международния ден на етническата толерантност с концерт на площад Джумая Джамия от 11 ч. Формацията ще изпълни  песни, представящи фолклора на различните етноси. Също днес с концерт  своя 50-годишен юбилей ще чества музикалният състав  на арменската диаспора "Еребуни"...

публикувано на 26.11.22 в 08:28

Награда за реставрацията на Художествената галерия

Проектът “Ре ставрац ия и реновиране на Градска художествена галерия - Пловдив” е отличен с награда в категория Социална инфраструктура- Култура  от 33-членното жури  на Национален конкурс „Сграда на годината - 2022” с председател проф. д-р арх. Георги Станишев. Финансираните от Община Пловдив дейности по реставрация и реновиране на..

публикувано на 25.11.22 в 17:07

В "Срещите" разговор за българското село

С биографа на българското село Николай Илчевски си говорим за това какво означава да си селянин. "Да си свободен, сит и щастлив, без да осъзнаваш това като някакво върховно постижение. Да живееш между зеленото на планетата и лазура на небето." Какво още - слушайте в събота от 9.00 часа по Радио Пловдив. Николай Илчевски 20 години събира..

публикувано на 25.11.22 в 10:07