Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градската художествена галерия в Стария град отвори врати

| обновено на 15.04.22 в 14:49

Най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив отвори врати. 

Ремонтът на импозантната сграда на някогашната Областна девическа гимназия в Стария град, проектирана от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер през 1881 г, стартира преди четири години.

За реновирането на сградата по проект на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, от общинския бюджет бяха заделени  около 1 382 000 лв. и още 500 000 – за цялостното преустройство на дворното пространство. 

Извършени са значителни реставрационни дейности, като в максимална степен е съхранен автентичния вид на сградата. Подменена е дограмата на прозорците, монтирана е нова подова настилка, направена е пълна реконструкция на покрива, монтирано е стълбище, подходящо и за хора с двигателни затруднения. 

Изложбеното пространство е разширено, като обновената художествена експозиция включва 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията от епохата на Възраждането до наши дни.

Чуйте разговора в звуковия файл, гледайте видео тук и в youtube канала ни, за който ви каним да се абонирате:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа. Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на..

публикувано на 29.03.24 в 05:43

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29