Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Автопортрети" на Еми Куртова в Пловдив


Своята първа самостоятена изложба "Автопортрети", представя фотографът Еми Куртова. Фотографиите са разположени в пространството на Градска художествена галерия - Пловдив. Еми Куртова е фотограф развиващ се в сферата на изобразителните и приложни изкуства. Работи в сферата на  фотографията, живописта, киното и скулптурата.

В изложбата ѝ "Автопортрети" са засегнати  няколко теми, като акцентите са човекът, природата, свободата и любовта, представени в детайли и дълбочина. "Любовта – най-висша ценност, крайната цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. Човекът – объркан, търсещ себе си във времето и пространството, той е мое олицетворение." - казва Еми Куртова.

Чуйте разговорът в прикаченото аудио!

Еми Куртова е родена през 2000 г. в град Петрич. На 12 години повлияна от баща си започва да снима улична фотография. От 2019 г. насам следва бакалавърска програма „Фотография” в Нов Български Университет. Посещава ателието по керамика. През 2021 г. е оператор на късометражния филм „Цветове” с режисьор Деница Ганева представен в Columbia College, гр. Чикаго. Лятото на 2021 г. е основател и продуцент на провелия се в гр. Петрич музикален фестивал „Амнезия”. През 2021 г. Национален Фонд Култура финансира визуалният и проект ''Автопортрет'', където Еми съчетава фотография, живопис и скулптура. През 2022 г. издава първата си фотокнига „Автопортрет“, стояща в основата на проекта с НФК. 

В своите само 21 години тя изгражда ясни представи за това, което иска да предаде в творбите си. „Динамиката и движението във фотографиите ми присъства от самото им начало, споделя Еми и добавя: „Като съпоставям човека в природата разбирам и повече за собствения си свят.” През 2020-2021 г. работи с американският мултимедиен артист - Шон Рабах. Шон споделя: „Еми е истински художник по душа и практика. Нейният полупрозрачен стил носи чудо в необичайно зрелище. Нейният лек и елегантен подход към живота се отразяват в перфектно балансираните ѝ творения”. 

Изложби, конкурси и награди:

2022 – Групова изложба ,,Бъди здрав герой“ – Културен център Виешхославица – Полша

2022 – Групова изложба  „Свобода“ –  Галерия Капана – Пловдив, България 

2022 – Самостоятелна изложба  „Автопртрет“ – Галерия Сердика – София, България 

2022 – Групова изложба фотография и обекти „Камера обскура“ –  София, България

2021 – Фотоконкурс „HUMANity” за 100 години Български младежки Червен кръст  –

Специална награда 

2021 – The Alpine Fellowship “Visual Art Prize” – Лондон, Великобритания – Класация на финал

2021 – Студентска изложба „Гладни за знание” 30 години Нов Български Университет –

София, България

2018 – Международен младежки фестивал „МУЗИТЕ”– Созопол, България – Първо място

2018 – Национален конкурс „Чудото любов” ОП „Младежки център” – Хасково, България – Второ място

2016 – Национален конкурс „Фотоприказки” ОДК – Кърджали, България – Първо място 2016 – Международен младежки фестивал “Inne Spojrzenie”– Сосновец, Полша - Първо място

2016 – Годишна изложба на клуб Еврика „Мелодии от багри” – Петрич, България

2015 – Национален ученически конкурс „Фотография” ОДК – Благоевград, България


БНР подкасти:

Още от категорията

В "Срещите" трима професори анализират българския хумор

На първи април - събота в "Срещите" ще говорим за българския хумор. По израза "Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа кой си" ще потърсим метаморфозата на българския смях. Ще я търсим с хората на ТИ с българската веселост: професорите Георг Краев, Анри Кулев, Калин Николов. ХУМОРЪТ НЕ Е КУЛТУРЕН СПАМ. Бъдете с радио Пловдив и "Срещите"..

обновено на 01.04.23 в 08:11

"Кармен" в творбите на Мериме и Бизе в Тракарт

„Премиерата на Кармен на Мериме и Кармен на Бизе“ представят музиканти и изпълнители от Музикално-артистичен форум Пловдив в Културен център Тракарт на 1 април от 18 ч. Спектакълът прави уникално за България съпоставяне в натюрела на двете Кармен - интригуващ паралел между образите на едноименните героини, които имат допирни точки, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Клавирно дуо свири за 100-годишнината на Добрин Петков

Грандиозен концерт-спектакъл на два рояла ще изпълни клавирно дуо Инна Ангелова – Васил Начев в Дом на културата „Борис Христов“ на 2-ри април. Събитието е посветено на 100-годишнината от рождението на именития диригент маестро Добрин Петков и е част от Културния календар на Пловдив. Музикантите ще изпълнят два големи шедьовъра от..

публикувано на 31.03.23 в 10:28

Галина Николова представя "Въображаеми градини"

Стихосбирката „Въображаеми градини“ от Галина Николова ще бъде представена в Jazz Café Plovdiv.  Това е петата книга със стихове на авторката след  „Минавам“, „Отстрани“, „От другата страна“ и „Азбука на завръщането“. „Това е чувствителна и лечебна литература. И тя смело говори за различните сезони нан сърцето. Доказателство, че поезията..

публикувано на 31.03.23 в 07:06

Почитаме делото на арх. Христо Пеев

С обзорна изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“  на площад „Римски стадион“  ще бъдат отбелязани 130 години от рождението на бележития архитект и пловдивчанин. За да почетат паметта на човека, благодарение на когото къщите в Стария град възкръснаха за нов живот, усилията си обединяват Общински институт „Старинен..

публикувано на 31.03.23 в 06:59