Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Автопортрети" на Еми Куртова в Пловдив


Своята първа самостоятена изложба "Автопортрети", представя фотографът Еми Куртова. Фотографиите са разположени в пространството на Градска художествена галерия - Пловдив. Еми Куртова е фотограф развиващ се в сферата на изобразителните и приложни изкуства. Работи в сферата на  фотографията, живописта, киното и скулптурата.

В изложбата ѝ "Автопортрети" са засегнати  няколко теми, като акцентите са човекът, природата, свободата и любовта, представени в детайли и дълбочина. "Любовта – най-висша ценност, крайната цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. Човекът – объркан, търсещ себе си във времето и пространството, той е мое олицетворение." - казва Еми Куртова.

Чуйте разговорът в прикаченото аудио!

Еми Куртова е родена през 2000 г. в град Петрич. На 12 години повлияна от баща си започва да снима улична фотография. От 2019 г. насам следва бакалавърска програма „Фотография” в Нов Български Университет. Посещава ателието по керамика. През 2021 г. е оператор на късометражния филм „Цветове” с режисьор Деница Ганева представен в Columbia College, гр. Чикаго. Лятото на 2021 г. е основател и продуцент на провелия се в гр. Петрич музикален фестивал „Амнезия”. През 2021 г. Национален Фонд Култура финансира визуалният и проект ''Автопортрет'', където Еми съчетава фотография, живопис и скулптура. През 2022 г. издава първата си фотокнига „Автопортрет“, стояща в основата на проекта с НФК. 

В своите само 21 години тя изгражда ясни представи за това, което иска да предаде в творбите си. „Динамиката и движението във фотографиите ми присъства от самото им начало, споделя Еми и добавя: „Като съпоставям човека в природата разбирам и повече за собствения си свят.” През 2020-2021 г. работи с американският мултимедиен артист - Шон Рабах. Шон споделя: „Еми е истински художник по душа и практика. Нейният полупрозрачен стил носи чудо в необичайно зрелище. Нейният лек и елегантен подход към живота се отразяват в перфектно балансираните ѝ творения”. 

Изложби, конкурси и награди:

2022 – Групова изложба ,,Бъди здрав герой“ – Културен център Виешхославица – Полша

2022 – Групова изложба  „Свобода“ –  Галерия Капана – Пловдив, България 

2022 – Самостоятелна изложба  „Автопртрет“ – Галерия Сердика – София, България 

2022 – Групова изложба фотография и обекти „Камера обскура“ –  София, България

2021 – Фотоконкурс „HUMANity” за 100 години Български младежки Червен кръст  –

Специална награда 

2021 – The Alpine Fellowship “Visual Art Prize” – Лондон, Великобритания – Класация на финал

2021 – Студентска изложба „Гладни за знание” 30 години Нов Български Университет –

София, България

2018 – Международен младежки фестивал „МУЗИТЕ”– Созопол, България – Първо място

2018 – Национален конкурс „Чудото любов” ОП „Младежки център” – Хасково, България – Второ място

2016 – Национален конкурс „Фотоприказки” ОДК – Кърджали, България – Първо място 2016 – Международен младежки фестивал “Inne Spojrzenie”– Сосновец, Полша - Първо място

2016 – Годишна изложба на клуб Еврика „Мелодии от багри” – Петрич, България

2015 – Национален ученически конкурс „Фотография” ОДК – Благоевград, България


Още от категорията

„Шарен свят“ в галерия „Възраждане“

Художникът Ивайло Димитров представя своя „Шарен свят“ в галерия „Възраждане“. И в новата си изложба авторът предлага  преживявания, породени от усмивката, приказката, илюзията, хумора и шаржа. „За художника, когато рисува, всичко е позволено и достъпно, няма табута пред мисълта, философията и фантазията му, а за злителя остава насладата..

публикувано на 27.09.22 в 06:37

Юбилеен концерт на ансамбъл „Филип Кутев“ на Античния театър

Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  отбелязва  70-годишния си юбилей с двучасов концерт на Античния театър в Пловдив. Събитието е част от националното турне на ансамбъла, което се осъществява от март досега в различни градове на страната. ДФА „Филип Кутев“  е основан в София през 1951 г. и е сред първите големи професионални ансабли..

обновено на 27.09.22 в 06:33

Фестивал за улични изкуства от днес до неделя в Пловдив

В Пловдив се открива 12-тото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до неделя - 1 октомври. Входът за всички прояви е свободен, а те  ще бъдат на емблематични за града места – Главната пешеходна улица, Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Дановия хълм, Бунарджика.  Тази година фестивалът е тематично..

публикувано на 27.09.22 в 06:32

Отбелязваме Европейски ден на езиците

От 2001г. до днес, 26 септември в календара е ден посветен на честването на европейските езици.  Началото на инициативата поставят от Съвета на Европа, като ц елта на празника е да се насърчи изучаването на чужди езици в Европа, както и  да се осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици изобщо.  Този важен ден от календара..

публикувано на 26.09.22 в 16:34

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще бъде факт от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022. По думите на организатора Момчил Цонев, изданието е тематично насочено към..

публикувано на 26.09.22 в 14:39