Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вековна рапсодия" на Калоян Куманов съчетава три епохи

| обновено на 20.04.22 в 14:36


Срещаме ви с виртуозния акоредеонист Калоян Куманов и последната пиеса от "KK Project". Във „Вековна рапсодия“, която е втора пиеса от авторския проект на акордиониста, се преплитат мотиви от творчеството на Шопен и Бетовен. Калоян музицира заедно със Стоян Янкулов - Стунджи и Мирослав Иванов и Мирослав Турийски. 

"След "Leyenda", която беше базирана на испанското фламенко и испанската класика, "Вековна рапсодия" съчетава три епохи - романтизъм, класика и модерната нотка, която внасяме с колегите ми." - споделя Калоян Куманов.

Калоян Куманов е роден в Добрич. В АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"  - Пловдив учи музикална педагогика и акордеон класа на Георги Митев и Петър Маринов и  хорово дирижиране при главен асистент Димитър Григоров. След завършване на Академията, кандидатства и е приет в Държавния университет на Барселона. Там  специализира музикална педагогика и дирижиране в класа на прочутия испански диригент Едмонт Елгстром и д-р Роса Мария Жирбао (директор на отдел музикална култура на Барселона и президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози).

От 2008 г. до 2010 г. той е част от акордеонния квинтет на Камерния класически оркестър на Барселона,(OKAB), с който гастролира из цяла Испания. В предължение на 11 години преподава  акордеон, пиано, солфеж и хор в една от школите на консерваторията Liceu в Барселона, както и в няколко други известни школи в Каталуния. 

Последните години се изявява като солист в продукции на Държавна опера Пловдив, както и работи по различни авторски проекти.

Снимки: Интернет

Галерия

Още от категорията

Smokie ще свирят в Пловдив през юни

На 28 юни една от най-успешните и обичани британски рок банди - "Smokie" - ще изнесе единственият си голям концерт на открито у нас в Летен театър Пловдив, информират от PRofile interantional.  " Smokie" има издадени 26 албума, повече от 30 сингъла и продадени над 30 милиона копия, както и спечелени няколко златни и платинени сертификата. Над дузина..

публикувано на 29.02.24 в 17:09

Изложба "България в карти" откриват в музея в Перущица

Изложбата „България в карти“ ще бъде открита в Историческия музей в Перущица на националния празник 3 март. Тя е подредена в Картинната галерия на Дановото училище.  Експозицията е предоставена от Тракийското дружество „Войвода Руси Славов“ в Пловдив и ще бъде открита от ген.-майор Нонка Матова, председател на дружеството, и доц. д-р Веселина..

публикувано на 29.02.24 в 10:29

Представят последните живописни творби на Румен Жеков

Посмъртно представят последните живописни творби на Румен Жеков в галерия Люнион. Това се случва в деня, в който художникът щеше да навърши 64 години. Самостоятелната изложба е озаглавена  „IN BLACK“ и следва темите, познати от творчеството му - вътрешността, същността, границата, буквалните и метафорични повърхности и тяхното преминаване.  В..

публикувано на 29.02.24 в 06:30

Издръжката на симфоничния оркестър в Пазарджик е осигурена

Скандал назрява относно съществуването на пазарджишкия симфоничен оркестър, който е с над 50-годишна история. Част от общинските съветници предлагат промяна на статута му от общински в държавен, като по този начин отговорността за съществуването му да се поеме от Министерството на културата, ако самото ведомство поиска да го припознае.  Чуха се..

публикувано на 28.02.24 в 15:51

Журито на наградата "Хр. Г. Данов" не трябва да е анонимно

"Проблемът с промените в статута на Националните литературни награди "Христо Г.Данов"  е, че отпада една изключително важна  категория - "критиката". Атанас Далчев има едно изказване, на което аз изключително много държа да го знаят, не само хората, които професионално се занимават с литература, но и тези, които управляват културните и литературни..

публикувано на 28.02.24 в 11:04