Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Островът на пернатите" в Драмата ни пренася в Белия дом

7
"Островът на пернатите", ДТ Пловдив
Снимка: Георги Вачев

Овалният кабинет на Белия дом се мести в пловдивския Драматичен театър тази вечер. Причината е най-новият му спектакъл „Островът на пернатите“ от американския сценарист Дейвид Мамет. Оригиналното име, с което през 2008-ма той я представя, е „Ноември“. Режисьорът проф. Атанас Атанасов признава, че причината да го смени е, че българите не припознават в месеца връзката с Деня на благодарността, който пък е отправна точка за действието.

Троян Гогов се превъплъщава в ролята на американския президент, чийто мандат свършва в Деня на благодарността, но той започва да се готви за следващ. В пиесата има само още 4 персонажа, но всички те, като произход и характери, представят различни групи от съвременното ни общество.

В "Островът на пернатите" ще видим още Мариана Йотова, Тодор Дърлянов, Симеон Алексиев и Стефан Попов. Музиката е на Мартин Каров, за сценографията и костюмите се е погрижил Петьо Начев. Преводач е Харалампи Аничкин.

Пиесата е политическа сатира. Според Троян Гогов, тя ще провокира въпроси, свързани с механизма на това как се случват нещата. А според режисьора - и самоирония какво правим самите ние.

Още от режисьора проф. Атанас Атанасов и от актьора Троян Гогов може да чуете в репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

публикувано на 10.05.24 в 13:34

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08

Открива се One Dance Workshops

Танцовият фестивал One Dance Workshops стартира  в Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“. Програмата представя 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла, като откриващият уикенд на форума ще бъде в рамките на три поредни дни. Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС Франция  -..

публикувано на 10.05.24 в 08:06

Мирела Иванова призьор на Голямата награда "Орфей"

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията. Церемонията по връчването бе в Малката Базилика на Пловдив на Международния фестивал на поезията „Орфей“. Наградата й бе връчена от заместник-кмета по култура Пламен Панов. Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос..

публикувано на 09.05.24 в 20:54