Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на газа цели да разклати правителството

"Спирането на газа цели да дестабилизира политическото управление в страната и да създаде вътрешна криза – просто да хвърли страната в нестабилност, да я направи слаба, така че България да не може адекватно да защитава националната си сигурност и интереси“. Тази теза защити политологът Искрен Иванов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Според него реалната причина не е посещението на българската делегация в Киев, защото за нея се е знаело отдавна. „Не е наказателна акция. Ако заради това Русия искаше да ни спре газа, щеше да го направи още преди седмица.

Тук има по-дългосрочна стратегия и тя лека-полека започва да става ясна, предвид разногласията в коалицията относно това дали да се предоставя оръжие в Украйна или не.

България не веднъж имаше възможността да се еманципира енергийно от Русия, но вместо това много дълго време политическият елит спазваше една стратегия, която наричаха „стратегия на баланса“. Военно политически и стратегически ние да сме обвързани със Запада, а пък енергийно и ефективно с Русия“, коментира Иванов.

Той добави, че страната ни много пъти е била предупреждавана от западните си партньори, че тази стратегия е пагубна и започва да се изчерпва. Политическият елит обаче не е неглижирал предупрежденията. 

"Военни експерти в Америка предупреждават, че вече около една трета от стратегическите военни ресурси на САЩ са изчерпани, т.е. те са изпратени в Украйна. 

В един момент същите тези експерти ще поставят на масата въпроса под каква форма трябва да продължи подкрепата към Украйна, за да не би в един момент да се окаже, че няма въоръжение на НАТО, а по-голямата част от ресурсите са били изпратени в Украйна“, обясни Иванов. 

Според него посредник в преговорите между Русия и Украйна може да бъде само Израел, която поддържа подчертано добри отношения и с двете страни.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28