Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тоню Цанев и "Лабиринт" представят "Кокилари"

Вдъхновени от сънищата и детските спомени на художника, хора извисени на своите кокили превръщат ежедневните дейности в магични ритуали. Част от картините от изложбата "Кокилари" на Тоню Цанев, са показвани през 2019 в галерия Волар в Белозем, други специално за представянето в Пловдив, но всички те са създадени с безкрайно въображение и любов. Откриването на изложбата е тази вечер, в  галерия "Лабиринт".

Тоню Цанев - художник, поет, музикант, създател на първия музей на мотиката, председател на сдружението за култура "Магна силва"... - една необикновена личност, чиито ръце и мисъл превръщат всичко, до което се докоснат в изкуство. Роден е в село Гранит през 1951, където се завръща отново след години работа като художник-аниматор в София. Там, под сянката на най-стария дъб в България, се грижи за читалището и неговата галерия, организира с членове на сдружението Магна силва фестивал на уличното изкуство – „Гранит Фест“, създавайки стенописи върху къщите на местни жители и обществени сгради и не спира да създава картини и инсталации от стари интересни предмети. Работите му са пълни с живот, музика, театър, любов!

Разоворът с художника Тоню Цанев чуйте в прикаченото аудио.
Още от категорията

Венцислава Великова за новата си книга „Пазителите“

Историите ни променят само, ако мислим над тях и ги разберем. Книгата „Пазителите“, с подзаглавие „Легендарница“, е новата книга и голямата мечта на Венцислава Великова, автор и творец от Варна. „Много интересно се случи при „Пазителите“, понеже аз имам фейсбук група, която се нарича „чоВЕЧНИ разкази“, където подарявах..

обновено на 26.03.23 в 11:35

Премиера на Опера Дива в Пловдив

Опера Diva  ще се играе премиерно в Пловдив. Спектакълът  - опера в танц, обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”. Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на..

публикувано на 25.03.23 в 08:27

Проф. Димо Чешмеджиев в "Срещите" тази събота

Тази събота с проф. Димо Чешмеджиев си говорим за митовете и истините в българското Средновековие.  Романтичната възхвала у нас е бол, но както казват разни знаещи мъже, ако мечтаете за общество, в което истината е на първо място и митовете се пренебрегват не очаквайте много от homo sapiens.  Слушайте, може и да ви е интересно! В събота..

публикувано на 24.03.23 в 11:45

Опера Diva ще се играе премиерно в Пловдив

Спектакълът  - опера в танц обединява четири от най-популярните опери  създавани някога - “Норма”, “Тоска”, “Травиата” и “Мадам Бътерфлай”.Това, което ги свързва, е избора и съдбата на главните героини да платят с живота си любовта към един мъж, и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост. Държавна опера Пловдив съобщава, че..

публикувано на 24.03.23 в 10:15

"Имаме поща за Вас" показва картички в Балабановата къща

Колекция от над 180 картички от своя фонд представя за първи път Общински институт „Старинен Пловдив“ в Балабановата къща.  Изложбата „Имаме Поща за Вас“ е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив“ през 1969 г., и 18 април – Международния ден за опазване на..

публикувано на 24.03.23 в 07:00