Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма цялостна енергийна стратегия

Позицията на България да не  допуска плащания в рубли е правилна. Не може да се разчита на "Газпром", независимо от отстъпките, които се правят, че няма да предприеме допълнителни действия. Ясно е, че трябва да предприемем стратегия, която да ни осигурява доставки на газ извън "Газпром".  Друг въпрос е, как беше информирано обществото за действията на "Булгаргаз", защото можеше да се доставя информация по-активно за това, какви ходове се предприемат, а не да се казва "...правим всичко възможно, бъдете спокойни, газ има". Това заяви енергийният експерт Антон Иванов. 

По думите му, не можем да бъдем никак спокойни, защото цените се променят драстично и ние трябва да имаме усещането поне за споделена отговорност.

"Един от медийните проблеми е, че се представят твърдения за цените на газа, които не са на база реални данни, а са позиции. "Булгаргаз" трябваше ясно да определи стратегията си на кои платформи ще се търсят доставки на газ, за да е ясно на анализаторите какви нива да очакваме. Сега това не е ясно и се появяват всички спекулации на тема цени на природния газ". 

Иванов предположи, че цените на природния газ ще се повишат до нивата на Европа. Бизнесът трябва да потърси алтернативи на доставчици на газ по-активно извън "Булгаргаз". При положение, че като доставчик, той изпитва обективни затруднения за газ на ниски цени и след като има възможност на пазарите на газ да се правят доставки на база на двустранни договори с търговци на по-ниски цени, отколкото "Булгаргаз" може да договори, е необяснимо защо индустрията търси непрекъснато закрилата на държавата.

Иванов предупреди за възможността, ако никой от големите консуматори в страната не предприеме действия за алтернативни доставки на газ, да се стигнен до ограничителен режим на консумация в студените зимни месеци.

"Европейската икономика ще страда от политическата конфронтация, но този риск вече се оценява и се калкулира във веригите на доставки. Въпреки че едно петролно ембарго ще бъде обявено в средата на май, то ще бъде с дълъг период на приложение и ще обхване цялата година. Това няма да бъде някаква рязка стъпка, а част от общата политика на ЕС много ускорено да приключи с доставки на фосилни горива от Русия и въобще - от използването им".

Войната в Украйна изостри темата за сигурността на доставките и възможностите да се прогнозира ценово производството на енергийните ресурси, бе категоричен енергийният експерт. Той предупреди да се подготвим за една доста по-тежка ситуация с цените на енергията.

Като причина за ситуацията Антон Иванов посочи липсата на цялостна енергийна стратегия за страната.

Интервюто - змуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34