Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Европейски оркестров фестивал започва в Пловдив

360 музиканти от 17 европейски страни ще в участват в 12-ото издание на Европейския оркестров фестивал, който започва довечера  в Пловдив. 

Официалното откриване е на сцената на Римския стадион  от естонския струнен оркестър Харйю и симфоничния оркестър към пловдивското музикално училище „Добрин Петков“. 

В програмата на четирите фестивални дни са включени изпълнения на оркестри от Белгия, Великобритания, Германия Ирландия Нидерландия, Щвейцария, Швеция, Япония и Южна Корея. 

Фестивалът е триенале, форум на европейското младежко и аматьорско класическо музикално изкуство с над 30-годишна история.

Провежда в партньорство с община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“ и  Опера Пловдив.

Интервю с директора на фестивала Мирослава Попова-Кирола за участниците и програмата можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Празнуваме деня на Св. Сава

На 5 декември православната църква почита светеца Свети Сава, но в България представите са за жена светица - Света Сава, сестра на Св. Варвара и Св. Никола, покровителка на чумата. Варвара и Сава са двете сестри на Свети Никола. Според поверията Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна..

публикувано на 05.12.22 в 06:38

"Пловдив, където време няма" в "Град под града"

В тазседмичното издание на предаването за алтернативни погледи и криворазбрана пловдивска философия "Град под града" ще си говорим за различните измерения на Пловдив, за текстурата на спомените и най-вече за преживяването на самия град във всичките смисли на думата.  Бъдете с нас точно след новините в 15 ч. 

обновено на 04.12.22 в 16:35

Арменската църква в Пловдив празнува 194 години от освещаването си

194 години от освещаването на арменската църква в Пловдив се отбелязва тържествено днес. От  12:30 часа в двора на арменската Апостолическа църква "Сурп Кеворк“ ще бъде представена празнична културна програма по повода. Голяма ценност за арменския храм са старите икони, изписвани от зографи. Между тях са "Света Богородица Пътеводителка",..

обновено на 04.12.22 в 10:55

Женска Коледа е, отбелязваме Св. Варвара

На 4 декември е църковният празник на Света великомъченица Варвара , отбелязван и от православието, и от католицизма.  Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век.  На Варвара се заварват денят и нощта и стават равни. Празникът се нарича още Варварица, Варваринден или Женска Коледа. В..

публикувано на 04.12.22 в 10:53

В "Срещите" разговор с Неда Антонова за новата й книга

Тази събота в "Срещите" с Неда Антонова говорим по новата й книга "Елегия".  Когато баща ти е цар" . Разговор за власта, любовта, самотата, родовата кръв...  "Като нямаше кой да ми разкаже как се е случило, разказах го, както мислех, че се е случило".  Така започна разговора ни с Неда Антонова за  двете й героини Тамара-Мария Шишман и..

обновено на 03.12.22 в 10:31