Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има леко понижение в цените на агнешкото за Гергьовден

Снимка: Национална овцевъдна и козевъдна асоциация

По-евтино ще е агнешкото месо за Гергьовден, каза в предаването Точно днес на Радио Пловдив Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По думите му изкупната цена е спаднала с около 10 процента и вероятно ще има леко понижение на цените в магазинната мрежа. 

Увеличението на цената на живото тегло спрямо миналата година е 30 процента, но 20-23 лева за килограм не е толкова много на фона на скоковете в цените на фуражите и електрическата енергия, които достигат 300 процента. Цялостен анализ на цените ще бъде изготвен след Гергьовден, уточни Караколев. Той уточни, че преобладават клиентите, които непременно държат месото на трапезата да е българско и не ги интересува толкова цената. 

Няма как да бъдем конкурентни на вноса от Северна Македния, защото тя не е член на Европейския съюз и съответно не спазва регулациите, които важат в него.  Там подпомагат директно с пазарни мерки клането на агнета, докато в ЕС това не е възможно. А и стандарта на живот в Северна Македония е значително по-висок от този в България, коментира Караколев. 

Той уточни, че единствената изплатена държавна помощ у нас е "де минимис", в момета тече процедура по отпускане на средства, свързани с мерките срещу коронавируса, а за компенсация на цените на фуржите няма никакви предложения. 

Цялото интервю с Караколев можете да чуете в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35

Няма да има забавяне при обработката на резултатите от изборите 2 в 1

Няма да има забавяне при обработването на изборните книжа при изборите две в едно на 9 юни – това зяави в интервю за Радио Пловдив председателят на 16 РИК Пловдив-град Илиян Сухоруков. Нямам никакви притеснения за обработката на резултатите, предстоят избори, които не са по-сложни от проведения местен вот – увери Сухоруков...

публикувано на 20.05.24 в 09:05

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04