Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предателят на каузата Македония е обречен

РС Македония е зависима тотално 101 процента от решенията на Белград, а Сърбия не иска Македония да влиза в Европейския съюз – твърди в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов, писател, дипломат, член на Българо-македонската експертна комисия.

На въпроса как да постъпим на поставения ни срок от ЕС да дадем зелена светлина за преговорите със Северна Македония, проф. Топалов отговаря:

Никой не може да дава срокове на една суверенна страна как да постъпва. Ако ЕК или въобще ЕС поиска нещо категорично да настоява, то тогава нека си промени регламентите. Защото от досегашните регламенти без да си оправил междусъседските си отношения, нямаш никакъв шанс да кандидатстваш за Европейския съюз. Те опитват, натискат, доколкото могат, да видят дали България ще отстъпи“ – заяви проф. Топалов.

Когато преговаряха с Македония, на гърците им беше по-лесно, защото не са им братовчеди, а ние сме им братовчеди и имаме сантимент към тях. Та всички ние имаме живи роднини там!“ – подчерта Топалов.

Според мен този въпрос (преговорите с РСМ) изглежда неразрешим. А който си позволи да предаде тази кауза, ще бъде завинаги несъществуващ в българската история, трябва да се знае това!“ – категоричен е проф. Топалов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив се нуждае от подземни и многоетажни паркинги

Докъде стигна изграждането на нови места за паркиране в централната част на Пловдив и особено идеята за многоетажен паркинг на мястото на бившата ТЕЛК – разказа пред Радио Пловдив кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   На първо място, вече е готов големият паркинг на бул. „Източен“ и „Шести септември“, като до дни предстои неговото..

публикувано на 14.06.24 в 11:15
Доц. Алексей Пампоров

Заради стигмата към ДПС ГЕРБ се опитват да не управляват с тях

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Доц. Пампоров смята, че единствената изненада от вота..

публикувано на 14.06.24 в 10:13

Млада майка се бори с рака, фенове на Локото помагат

Семейство от Пловдив с две малки деца има нужда от помощ, след като майката беше оперирана от тумор на мозъка в истанбулска клиника. Младата Евдокия Трайкова се нуждае от последващо лечение, което ще струва скъпо, а семейството не разполага с такива огромни средства. Затова фенклубът на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив организира..

публикувано на 13.06.24 в 17:13

Поставяне на една такса достъп за всички е несправедливо

"Обединяването на ВиК услугите на база административни области означава, че  всяка  нова Асоциация на ВиК операторите ще бъде с различна по големина и начини на добиване и управление на водните ресурси. Знаем, че най-скъпа е водата на тези дружества, които я добиват чрез помпи от подземни източници, а най-евтина - която се ползва от язовирите по..

публикувано на 13.06.24 в 17:12

ГЕРБ, ДПС и ИТН ще управляват, може би "Величие" ще помага

Победих 2/3 от партиите, които участваха на изборите. Като независим срещу партийни структури бих казал, че постигнах добър резултат. Изводът, който може да се направи е, че х ората са изключително отвратени от политическата и партийната система. Те считат, че политическите фигури, които са на сцената, трябва да бъдат заменени  с хора,..

публикувано на 13.06.24 в 16:21