Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За медитацията, но не като хоби

| обновено на 08.05.22 в 11:31

Медитацията е рестартиране за мозъка и душата, казват. Но и мнозина гледат на тази практика като на хоби, а очакват резултат. За да има такъв, тя следва да е ежедневен навик. 

Темата за медитацията е провокирана и свързана с онлайн събитието „Осъзнатост всеки ден“, чийто първи модул стартира на 10-ти май. Лектор на събитието е д-р Шарад Балекар, доктор по аюрведа, психотерапевт, преподавател по йога и йога терапия. Като директор на колежа за йога и културен синтез към института „Кайвалядама“, Индия, д-р Балекар е гостуващ лектор на редица международни конференции, семинари и обучителни мероприятия. Повече информация във Фейсбук страницата на събитието. 

Организтор на „Осъзнатост всеки ден“ и събеседник по темата за медитацията е Албена Паралингова. Тя е организационен консултант. Притежава над 20 години професионален опит в областта на човешкия капитал. Магистър е по  икономика и организация на труда, със специализация „Управление на човешките ресурси“. Професионален треньор в областта на комуникацията, екипните умения, мениджмънта и лидерството в съвременните организации. Освен това, Албена Паралингова е и квалифициран треньор по йога. Учредител е на  Българската асоциация по йога терапия и йога. През последните години създава програми, свързани с превенцията на стреса на работното място.

„Пътят към осъзнатостта не се изчерпва с един духовен ритрийт независимо от неговата продължителност, компетeнтност на водещия/водещите, качеството на използваната методика и нашите собствени мотиви. Парадоксално, осъзнатостта не е статично състояние, което постигнато веднъж завинаги, ще ни остави на върха на блаженството и пълното щастие, без следващото житейско събитие да има какъвто и да е отпечатък върху нас самите. Да бъдеш осъзнат е ежедневна практика, чийто резултат се измерва със способността за разбиране на невидимите връзки между хората, ситуациите и последствията.

А, какво е медитацията мога да отговоря с отговора на един от учителите, по време на моята специализация като йога преподавател. Отивайки да се обучавам, аз отидох като бизнес треньор. Аз съм преподавател в областта на професионалните компетенции и ние работим с професионалния и социалния опит на обучаемите.Така, че ние винаги даваме примери. И аз, често, исках да се дават примери интерпретирайки класическите йога текстове. Един ден получих отговор, който помня и досега. Преподавателят каза, колеги вижте, не мога да ви кажа какво е портокал, ако не сте яли портокал. По отношение на медитацията е същото. Ако някой не е практикувал медитация, не е преживявал медитация, тъй като медитацията не се практикува тя се случва, ние трудно можем да му обясним какво е. Ще останем абстрактни“, споделя Албена Паралингова.

За факторите, които обуславят медитацията, за медитацията като случване, Албена Паралингова разказва в неделния „Шейкър“.


Още от категорията

„Алтер его” - гостува ни радиолегендата Любомил Лазаров

Тази събота в „Алтер его“ ще затворим цикъл от четири предавания, в който възкресяваме моменти от едно старо радио-шоу - „Петлю“. Преди повече от петнайсет години то звучеше в ефира на Пловдив, София и цяла Южна България с гласовото партньорство на Петър Краевски и Любомил Лазаров.  Очаквайте скечове с архивна стойност, които все още..

обновено на 25.03.23 в 10:20

България загуби от Черна гора с 0:1 на старта на евроквалификациите

България допусна загуба с 0:1 от Черна гора в първия си квалификационен мач от група "G" за Евро 2024. Победното попадение за гостите отбеляза Владимир Йовович в 70-та минута. Така "трикольорите" остават на последно място с нулев актив, докато балканската държава поне временно е на първа позиция с 3 пункта. "Лъвовете" започнаха притеснено двубоя и..

публикувано на 24.03.23 в 21:07

Георги Кабаков ще ръководи втората среща на Италия в квалификациите

Най-добрият български съдия  Георги Кабаков получи поредно престижно назначение. Сега Съдийската комисия на УЕФА му повери втората среща от започналите вчера квалификации на действащия европейски шампион Италия. Пловдивчанинът ще ръководи срещата от Група „С“ между Малта и Италия, която ще се играе на 26-и март (неделя) от 21.45 часа на стадион „Та’Али“..

публикувано на 24.03.23 в 18:00

Марица загуби с 1:3 като гост на Берое в контрола

 Марица (Пловдив) изигра контролна среща в шампионатната пауза. „Жълто-сините“ гостувана на Берое и загубиха с 1:3. Треньорският щаб на Марица даде почивка на капитана Валери Домовчийски, Мартин Газиев и вратаря Илия Николов. Йордан Пейчинов и Георги Иванов са с контузии и също не взеха участие, Милен Танчев също пропусна двубоя по медицински причини...

публикувано на 24.03.23 в 17:58

Йордан Йовчев открива велосезона в Пловдив

Легендата на българската спортна гимнастика  Йордан Йовчев за пореден път ще се включи в официалното откриване на новия велосезон в Пловдив, съобщи кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. Събитието ще се състои в събота (25 март) от 10:00 часа. „В събота, в 10:00 часа, имаме двоен повод. Откриваме и новия велосезон, и новия спортен парк на..

публикувано на 23.03.23 в 18:02