Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За медитацията, но не като хоби

| обновено на 08.05.22 в 11:31

Медитацията е рестартиране за мозъка и душата, казват. Но и мнозина гледат на тази практика като на хоби, а очакват резултат. За да има такъв, тя следва да е ежедневен навик. 

Темата за медитацията е провокирана и свързана с онлайн събитието „Осъзнатост всеки ден“, чийто първи модул стартира на 10-ти май. Лектор на събитието е д-р Шарад Балекар, доктор по аюрведа, психотерапевт, преподавател по йога и йога терапия. Като директор на колежа за йога и културен синтез към института „Кайвалядама“, Индия, д-р Балекар е гостуващ лектор на редица международни конференции, семинари и обучителни мероприятия. Повече информация във Фейсбук страницата на събитието. 

Организтор на „Осъзнатост всеки ден“ и събеседник по темата за медитацията е Албена Паралингова. Тя е организационен консултант. Притежава над 20 години професионален опит в областта на човешкия капитал. Магистър е по  икономика и организация на труда, със специализация „Управление на човешките ресурси“. Професионален треньор в областта на комуникацията, екипните умения, мениджмънта и лидерството в съвременните организации. Освен това, Албена Паралингова е и квалифициран треньор по йога. Учредител е на  Българската асоциация по йога терапия и йога. През последните години създава програми, свързани с превенцията на стреса на работното място.

„Пътят към осъзнатостта не се изчерпва с един духовен ритрийт независимо от неговата продължителност, компетeнтност на водещия/водещите, качеството на използваната методика и нашите собствени мотиви. Парадоксално, осъзнатостта не е статично състояние, което постигнато веднъж завинаги, ще ни остави на върха на блаженството и пълното щастие, без следващото житейско събитие да има какъвто и да е отпечатък върху нас самите. Да бъдеш осъзнат е ежедневна практика, чийто резултат се измерва със способността за разбиране на невидимите връзки между хората, ситуациите и последствията.

А, какво е медитацията мога да отговоря с отговора на един от учителите, по време на моята специализация като йога преподавател. Отивайки да се обучавам, аз отидох като бизнес треньор. Аз съм преподавател в областта на професионалните компетенции и ние работим с професионалния и социалния опит на обучаемите.Така, че ние винаги даваме примери. И аз, често, исках да се дават примери интерпретирайки класическите йога текстове. Един ден получих отговор, който помня и досега. Преподавателят каза, колеги вижте, не мога да ви кажа какво е портокал, ако не сте яли портокал. По отношение на медитацията е същото. Ако някой не е практикувал медитация, не е преживявал медитация, тъй като медитацията не се практикува тя се случва, ние трудно можем да му обясним какво е. Ще останем абстрактни“, споделя Албена Паралингова.

За факторите, които обуславят медитацията, за медитацията като случване, Албена Паралингова разказва в неделния „Шейкър“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Таза вече изглежда фасадата на стадион

Емблемата на "Ботев" украси фасадата на стадиона

Емблемата на ПФК Ботев Пловдив зае днес своето почетно място на фасадата на централната трибуна на стадион „Христо Ботев“. Поставянето ѝ започна рано сутринта и приключи успешно.  Така „жълто-черните“ фенове и любимият им тим ще послещнат в неделя Чурно море с още по-приповдигнато настроение е най-красивия стадион в България. Остават още малко..

публикувано на 29.03.24 в 14:48
стадион

Кметът подписва с МРРБ за стадионите на "Ботев" и "Локо"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще подпише днес договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за довършването на стадионите на "Ботев" и "Локомотив". Това съобщи градоначалникът на пресконференция в общината.  Държавата отпусна допълнителни средства за строежа на двете спортни съоръжения. За стадион "Локомотив" за..

публикувано на 29.03.24 в 12:09

Задава се първоаприлско „Алтер его”

Брой 332 на нашия радио-пърформанс ще звучи около Деня на лъжата – преди него, на самата дата и веднага след нея. Не ви лъжем. Ако не вярвате, проверете сами. В предаването ще отбележим 134-тата годишнина от рождението на големия български хуморист Чудомир. Ще разговаряме с Калин Василев, който пък е актуалният лауреат на Националната награда за..

публикувано на 29.03.24 в 11:23
Григор Димитров ликува

Гришо разби №2 в света Алкарас за полуфинал в Маями

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Маями за първи път в  кариерата си. Най-добрият български тенисист изигра един от най-силните си мачове изобщо и надигра водача в схемата и номер 2 в световната ранглиста Карлос Алкарас с 6:2, 6:4 за час и 34 минути.  "Той ме накара да се чувствам, сякаш съм на 13..

публикувано на 29.03.24 в 07:45
Георги Николов

Шестима национали се завърнаха в "Ботев"

Футболистите на Ботев (Пловдив) Георги Николов, Атанас Чернев, Димитър Папазов (България U21), Матвей Игонен, Йонас Тамм (Естония) и Фаустас Степонавичюс (Литва U21) се завърнаха от своите участия за националните си отбори и подновиха занимания на клубната база днес. Днес играчите проведоха редовно занимание със своите съотборници в „жълто-черно“ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:15