Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди туристи идват в Стария Пловдив за "Вино и гурме"

| обновено на 10.05.22 в 14:21

Рекорден брой участници ще се включат в осмото издание на Дефиле „Вино и гурме“ в Стария град. „Проявата става все по-привлекателна за производителите на вино и храни от цялата страна“, каза Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм, основен организатор на фестивала, който се открива на 14 май. 

Тази година участниците са 67, от тях 42 са винопроизводителите, 21 са производителите на храни и продукти на 16 локации в Стария Пловдив. Новите участници са 20, като сред тях има винарски къщи от Мелник и Враца. Ще може да се дегустира и сладолед от вино „Марселан“, на щанд на ретро джелатерия. "Наложи се да отказваме участие на фирми, защото няма свободни позиции", казаха организаторите. 

Дегустатиите на вино се осъществяват със специални жетони. За първи път  тази година те са с нова визия, на която са  отразени и двата винени фестивала, този сега през май и „Дефиле на младото вино" през ноември. Събитието този уикенд се финансира с 12 000 лева от Годишната програма за развитие на туризма на общината. Дегустациите в събота са от 11 до 19 ч., а в неделя - от 11 до 18 ч.

За първи път Дефилето е под патронажа на Министерството на туризма, които ще имат рекламен щанд, разположен в къща „Иван Черноземски“.

Интересно съвпадение е, че на 14 май се провежда Европейската нощ на музеите. Част от обектите, които са и фестивални локации на Дефилето ще бъдат отворени до късно вечерта и са с безплатно посещение. Това съобщи заместник-кметът Пламен Панов, който уточни, че всички културни обекти ще се включат в Европейската нощ с изложби и концерти. 

Организатори са Съвет по туризъм, Община Пловдив, УХТ- Пловдив, ОИ Старинен Пловдив. БНР Радио Пловдив е медиен партньор на Дефиле „Вино и гурме“ на 14 и 15 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

В музея "Борис Христов" гостуват "Само диви"

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07