Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приемането на еврото няма да промени сериозно икономиката

Какво означават подновените усилия за въвеждане на еврото в България от 1 януари 2024 г. във време на инфлационни процеси, нарастващ  външен дълг, несигурна инвестиционна среда, фалиращи бизнеси, и енергийна криза.  

Коментар в програма "Точно днес" на икономическия анализатор Михаил Кръстев. Той каза, че тази тема не си е отивала от политическия разговор. 

"Приемането на еврото от началото на 2024 г. няма да донесе сериозна разлика в икономическия живот и във финансовата политика, знаем че се намираме във Валутен борд, свързан към еврото. България от 90-те години на XX век е много свързана с европейската валута", каза Кръстев. По думите му има лек негативизъм за приемане на еврото, защото съществуват опасения да не се стига до гръцкия сценарий и до натрупване на висок дълг.

По повод на критериите, които не покриваме: "Ако се стигне до приемането ни в Европейския паричен клуб, то това ще се случи като политическо решение, а не като финансово. Действително не покриваме част от критериите за приемане в еврозоната. По отношение на инфлацията, поне емпирично въвеждането на еврото в другите държави, преди години не е предизвикало инфлация, но сега условията са съвсем други.

По повод на мерките, които ще предприеме правителството, заради инфлационната криза: "Очаква се да бъдат засилени от лятото  - социалните политики, защото намаляването на акциза на горива ще засегне малка част от хората, защото изключително малко от автомобилите се движат с такива горива. 

Няма как да се намалят акцизите за бензин и дизел, защото там се намираме като нива на долната граница в ЕС." 

БНР подкасти:

Още от категорията
Антон Иванов

Неизбежността изкара енергетиците на улицата

Продължават блокадите на миньори и енергетици на ключови пътни артерии в страната - на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на магистрала "Струма" край Дупница, Проходът на Републиката и международният път Русе-Свиленград при Гълъбово. Според Деян Денев от Радио Стара Загора протестиращите са решени докрай да отстояват исканията си, като..

публикувано на 02.10.23 в 14:59

Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините

Членовете на СИК няма да сумират числата от бюлетините от машинното и хартиено гласуване. Все още се генерират образците на хартиените и машинните бюлетини, както и екраните на машините. Това заяви Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.  Тя поясни, че е прието секционните избирателни комисии да не сумират резултатите, където има смесено..

публикувано на 02.10.23 в 10:49

Положителната новина е, че "Пирола" не протича тежко

На прага на сезонния грип (инфлуенца) и ръста на ковид случаите в страната, говорим за здравето и ваксините. Събеседник е епидемиологът д-р Христиана Бацелова от Медицински университет - Пловдив. Д-р Бацелова акцентира, че грипът и Ковид-19 не са леки заболявания и не бива да се бъркат със сезонните настинки.  "При някои могат да протекат с лека..

публикувано на 02.10.23 в 09:48

Огромен интерес към специалността "Психология" в Пловдивския университет

В 12 часа днес се открива академичната 2023-2024 година за студентите и преподавателите в Педагогическия факултет на  Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 800 първокурсници ще се обучават в 18 бакалавърски програми. 750 са новоприетите студенти - магистри, които ще се обучават в над 20 магистърски програми в областта на педагогиката,..

публикувано на 02.10.23 в 09:06

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25