Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1371 е средната заплата в Пловдивска област

1371 лева е средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за първото тримесечие на тази година, като през месец март тя е 1419 лева. В сравнение със средната за страната заплата в Пловдив тя е по- ниска с 16,2% или с 222 лева. По данни на Регионалното статистическо бюро – юг най-голямо намаление на средната заплата е регистрирано в  образованието с 16% и здравеопазване и социални дейност с над 7 на сто.

През първото тримесечие на 2022 г. средната заплата нараства с 8.4% спрямо същия период на миналата година. За една година заплатите в обществения сектор са се увеличили с 3,3%, а в частния с 10,4 на сто.

За първото тримесечие по размер на средната месечна работна заплата Пловдивска област заема шесто място сред 28-те области в страната. С най-висока средна месечна работна заплата е София  - 2 218 лв., а с най-ниска е област Кърджали – 1 022 лв.

В първата петица са още София - област, Варна, Враца и Стара Загора.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

101 места обяви новата детска градина в район "Тракия"

101 места обяви най-новата детска градина в пловдивския район "Тракия". В системата тя е въведена като "Червената шапцица" с трети адрес на ул. " Проф. д-р Иван Митев" №1 ".  Общо 1010 са свободните места за предстоящото на 4 юни класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив. То ще е второ основно за първа възрастова група през новата..

публикувано на 29.05.24 в 11:28

На протест ученици и родители защитиха учител, обвинен в блудство

Учители, родители и бивши ученици от основно училище „Петър Берон“ протестираха днес пред входа на училището. С плакати „Любомир Ушеров невинен“ и „Ние сме с теб“ те застанаха зад дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание Любомир Ушеров, който е освободен от директора Стефан Кичуков заради непристойно поведение към ученички.  Според..

публикувано на 29.05.24 в 11:27

Карловски кметове блокират пътища заради възстановяването от наводнението

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от наводнението през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят днес следобед за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре.   Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища Те настояват държавата да..

обновено на 29.05.24 в 11:08

Три дни педиатри извършват безплатни консултации за деца

Безплатни консултации за деца ще се проведат на 29, 30 и 31 май от 8 до 17 часа в  педиатричното отделение на пловдивската болница "Централ Хоспитал".  Кампанията "Отворени врати" е посветена на 1 юни – Международния ден за защита на децата, съобщи началникът на отделението  д-р Анелия Балабанова .  Педиатрите са на разположение за..

обновено на 29.05.24 в 11:07

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15